Glas kan concurrentie ondervinden van brandwerend transparant bamboe
Technologie

Glas kan concurrentie ondervinden van brandwerend transparant bamboe

China heeft een snelle groei en een hoge productie van bamboe gezien, wat heeft geleid tot nieuw onderzoek dat bamboe heeft getransformeerd in een transparant materiaal dat kan dienen als een effectief bouwmateriaal om glas te vervangen. Chinese wetenschappers hebben uit bamboe een transparant materiaal ontwikkeld dat vuurvast, waterdicht en rookdicht is, waardoor het een potentiële concurrent van glas wordt.

Silicaglas gemaakt van zand wordt traditioneel gebruikt voor transparante constructies zoals ramen, maar het is zwaar, kwetsbaar en niet duurzaam. Transparant hout is de afgelopen jaren ook ontwikkeld door houtvezels chemisch te behandelen om een ​​hernieuwbaar materiaal te creëren dat net zo sterk is als glas, maar lichter en beter isolerend. Hout kan echter brandbaar zijn en er zijn leveringsbeperkingen.

In een nieuwe studie hebben onderzoekers van de Central South University of Forestry and Technology in China zich tot bamboe gewend als duurzaam alternatief. Bamboe groeit snel en kan binnen vier tot zeven jaar worden geoogst voor de bouw, met een opbrengst die vier keer hoger is per hectare dan hout. Door een soortgelijk proces te gebruiken als bij hout, verwijderden de onderzoekers lignine uit bamboevezels en behandelden ze het materiaal om het transparant, waterdicht en brandveilig te maken.

Het resulterende transparante bamboemateriaal is opgebouwd uit drie lagen en heeft een lichtdoorlatendheid van 71,6%. Het is ook bestand tegen rook en koolmonoxide. Naast bouwtoepassingen kan transparant bamboe worden gebruikt als substraat voor perovskietzonnecellen, waardoor de energieomzettingsefficiëntie wordt verbeterd.

Het onderzoeksteam is van plan zich in toekomstige studies te concentreren op grootschalige productie en de ontwikkeling van multifunctionele toepassingen voor transparante bamboe. Dit innovatieve materiaal biedt een kansrijke oplossing voor duurzame en duurzame bouwmaterialen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER