Global Health Award toegekend aan Vietnamese wetenschapper
Technologie

Global Health Award toegekend aan Vietnamese wetenschapper

Een team van Vietnamese wetenschappers heeft onlangs de prestigieuze The Trinity Challenge van £1 miljoen gewonnen, een organisatie die zich inzet voor het vinden van innovatieve oplossingen voor mondiale gezondheidsproblemen. Het winnende project, Farm2Vet, werd geselecteerd uit 285 indrukwekkende oplossingen die waren ingediend door teams uit 57 landen. De onderzoekers achter Farm2Vet zijn Dr. Phi Thi Linh Giang, Dr. Doan Dang Khoa en Professor Nguyen Thanh Huong.

Farm2Vet is ontwikkeld om het probleem van antibioticaresistentie in de diergeneeskunde aan te pakken, dat wordt beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheid. Het platform heeft tot doel verantwoord antibioticagebruik in de veehouderij te stimuleren door boeren eenvoudig toegang te bieden tot veterinaire kennis en diensten. Dit helpt boeren ziekten te diagnosticeren, behandelingsadvies te krijgen en uiteindelijk het risico op antibioticaresistentie te verminderen.

Het Farm2Vet-platform dient ook als een waardevol instrument voor beleidsmakers, omdat het vroegtijdig waarschuwt voor uitbraken en hotspots voor antibioticaresistentie. Bovendien helpt het veilige productieboerderijen met consumenten te verbinden, waardoor wordt voldaan aan de wereldwijde vraag naar kwalitatief hoogstaand, biologisch voedsel. De projectleider, Dr. Phi Thi Linh Giang, gelooft dat Farm2Vet miljoenen boeren in lage- en middeninkomenslanden ten goede kan komen, terwijl het ook schoon en veilig voedsel voor consumenten wereldwijd kan bevorderen.

Professor Dame Sally Davies, voorzitter van The Trinity Challenge, prees het Farm2Vet-project vanwege de innovatieve aanpak om antibioticaresistentie aan te pakken. Het project richt zich niet alleen op de voedselketen, maar genereert ook gegevens die beleidsmakers kunnen informeren en kennislacunes kunnen opvullen. De Trinity Challenge organiseerde, in samenwerking met MIT Solve, de wedstrijd over antibioticaresistentie om wetenschappers aan te moedigen oplossingen voor te stellen met behulp van big data uit gemeenschappen met lage en middeninkomens.

Over het geheel genomen is het Farm2Vet-project een voorbeeld van de visie en toewijding van het onderzoeksteam bij het aanpakken van een cruciaal mondiaal gezondheidsprobleem. Het platform heeft niet alleen het potentieel om de diergezondheid en voedselveiligheid te verbeteren, maar ook om bij te dragen aan de strijd tegen antibioticaresistentie op wereldschaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER