Technologie

Google gaat generatieve AI-gebruikers beschermen tegen auteursrechtclaims

Google maakte donderdag bekend dat het gebruikers van zijn generatieve kunstmatige intelligentie (AI)-systemen in zijn Google Cloud- en Workspace-platforms zal verdedigen als ze worden beschuldigd van schendingen van intellectueel eigendom. Deze stap volgt op soortgelijke toezeggingen van bedrijven als Microsoft, Adobe en anderen. Google en andere grote technologiebedrijven hebben zwaar geïnvesteerd in generatieve AI en deze in hun producten geïntegreerd. Er zijn echter rechtszaken geweest tegen schrijvers, illustratoren en auteursrechteigenaren die beweren dat zowel het gebruik van hun werk om AI-systemen te trainen als de door de systemen gegenereerde inhoud inbreuk maakt op hun rechten.

Het nieuwe beleid van Google is van toepassing op software zoals het Vertex AI-ontwikkelplatform en het Duet AI-systeem, waarmee tekst en afbeeldingen worden gemaakt in Google Workspace- en Cloud-programma’s. Het beleid heeft met name geen betrekking op het populaire generatieve AI-chatbotprogramma Bard van Google. De schadeloosstelling van Google is niet van toepassing als gebruikers de gegenereerde uitvoer opzettelijk gebruiken om de rechten van anderen te schenden.

Het is belangrijk op te merken dat de recente rechtszaken over generatieve AI vooral gericht zijn tegen de bedrijven die eigenaar zijn van de systemen, zoals Google, en niet tegen individuele eindgebruikers. De beklaagden in deze zaken beweren dat het schrappen van trainingsgegevens van internet onder het Amerikaanse auteursrecht valt onder redelijk gebruik.

Blake Brittain, de auteur van het artikel, behandelt het intellectueel eigendomsrecht, inclusief patenten, handelsmerken, auteursrechten en bedrijfsgeheimen, voor Reuters Legal. Hij heeft ervaring met schrijven voor Bloomberg Law en Thomson Reuters Practical Law, en hij heeft ook als advocaat gewerkt. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met hem op +12029385713.

LAAT EEN REACTIE ACHTER