Grootste particuliere kredietverstrekker in Rusland breidt uit naar China ondanks Amerikaanse sancties
Nieuws

Grootste particuliere kredietverstrekker in Rusland breidt uit naar China ondanks Amerikaanse sancties

De grootste particuliere kredietverstrekker van Rusland, Alfa Bank PJSC, eigendom van de op de sancties geplaatste Russische oligarch Mikhail Fridman, breidt zijn activiteiten in China uit. Volgens Bloomberg vraagt ​​de bank toestemming om nieuwe kantoren te bouwen in Beijing en Shanghai. Alfa Bank heeft al “duizenden” Chinese bedrijven bediend en heeft een speciale website voor haar Chinese klanten. Bovendien ontving de bank eerder dit jaar een kredietrating van AA- van een Chinese kredietbeoordelaar, wat de allereerste kredietrating in China betekende.

Deze beweging in de richting van China vertegenwoordigt de verdieping van de economische banden van Rusland met de natie, terwijl het land zijn handelspartnerschappen wil diversifiëren te midden van westerse sancties. De handelsrelatie tussen Rusland en China is aanzienlijk gegroeid; vorig jaar bereikte de handel een recordbedrag van 240 miljard dollar. Beide landen werken ook samen met andere landen om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.

Het economische partnerschap van China is van cruciaal belang geweest voor Rusland, vooral in het licht van de Amerikaanse en Europese sancties na de invasie van Oekraïne. Moskou heeft te maken gehad met toenemende isolatie van de mondiale markten, waarbij China opkwam als een van zijn overgebleven handelspartners. China heeft echter ook stappen ondernomen om afstand te nemen van Rusland om mogelijke westerse sancties te vermijden. Chinese staatsbanken kondigden vorig jaar beperkingen aan op het verstrekken van leningen aan Russische klanten, wat samenviel met het besluit van de VS om secundaire sancties op te leggen aan kredietverstrekkers die de Russische handel in gesanctioneerde goederen ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER