Grootste platenmaatschappij verwijdert Taylor Swift en The Weeknd van Tiktok: einde van hun muziek op het platform
Nieuws

Grootste platenmaatschappij verwijdert Taylor Swift en The Weeknd van Tiktok: einde van hun muziek op het platform

Universal Music Group (UMG), ’s werelds grootste platenmaatschappij, trekt al zijn muziek terug van het sociale netwerk Tiktok vanwege mislukte onderhandelingen met het Chinese bedrijf over artiestencompensatie en auteursrecht. In een open brief beschuldigt Universal Tiktok ervan “een bedrijf op te bouwen gebaseerd op muziek, zonder een eerlijke prijs voor de muziek te betalen.” Het huidige contract tussen Universal en Tiktok loopt woensdag af, maar wordt niet verlengd.

De onderhandelingen omvatten “passende compensatie” voor artiesten en songwriters, evenals de online veiligheid van gebruikers, en het beschermen van artiesten tegen de nadelige effecten van AI, aldus de open brief van UMG. Taylor Swift, The Weeknd en U2 zijn bij Universal. Tiktok probeerde Universal echter te intimideren ‘door een deal te accepteren die minder waard is dan de vorige, ver onder de marktwaarde en geen exponentiële groei weerspiegelde’, aldus het rapport.

In een persbericht noemt Tiktok het “triest en teleurstellend dat Universal Music Group zijn eigen hebzucht boven de belangen van zijn artiesten stelt.” Het bedrijf wijst erop dat ze ruim 1 miljard gebruikers hebben, maar de CEO van UMG geeft aan dat de omzet van Tiktok overeenkomt met 1 procent van de omzet van UMG. De grote platenmaatschappijen ontvangen royalties van streamingplatforms als Spotify en sociale media als Tiktok. Laatstgenoemde onderneming zou volgens Universal slechts bereid zijn een fractie te betalen van wat de belangrijkste platforms in een vergelijkbare situatie betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER