Grote renteverlagingen kunnen de Fed ertoe aanzetten om de koers om te keren om de markten te kalmeren
Nieuws

Grote renteverlagingen kunnen de Fed ertoe aanzetten om de koers om te keren om de markten te kalmeren

Econoom Mohamed El-Erian waarschuwt dat de beleidswijziging van de Federal Reserve naar renteverlagingen volgend jaar een risico zou kunnen vormen als de centrale bank toegeeft aan de marktverwachtingen. El-Erian uitte zijn bezorgdheid in een artikel gepubliceerd in de Financial Times, waarin hij uitlegde dat hoe meer de Fed toegeeft aan de eisen van beleggers om renteverlagingen, hoe meer de markt zal aandringen op verdere versoepeling. Hij vreest dat als de Fed de marktverwachtingen valideert met substantiële renteverlagingen, zij op een later tijdstip gedwongen zal worden haar koers te wijzigen.

El-Erian benadrukt dat het probleem ligt in de voortdurende vraag vanuit de markt naar meer renteverlagingen. Dit zou het voor de Fed moeilijker kunnen maken om haar mandaat te handhaven zonder een significante reactie van de markt uit te lokken. Hij wijst erop dat de markten sinds eind oktober een grote rally hebben doorgemaakt vanwege de hoop op komende renteverlagingen, aangewakkerd door de afkoeling van de inflatie.

Ondanks dat ambtenaren signaleerden dat er in 2024 renteverlagingen met drie kwartpunten verwacht worden, sputterden de markten vorige week nadat John Williams, president van de Fed van New York, verklaarde dat er niet over renteverlagingen werd gesproken. El-Erian benadrukte dat de complexe en aanhoudende verschuiving in de wereldeconomie en de financiële markten als gevolg van de inflatie jarenlang voelbaar zal zijn. Hij waarschuwt dat als de marktverwachtingen te veel worden gesust, dit later tot een scherpe ommekeer kan leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER