Het is nooit te laat om te leren: trainen op 55+
Nieuws

Het is nooit te laat om te leren: trainen op 55+

José María Gálvez, 88 jaar oud, is een universiteitsstudent met een uniek verhaal. Na een lange carrière als senior mijningenieur besloot hij rechten te gaan studeren, in de voetsporen van zijn moedersfamilie. Hij zit momenteel in zijn derde jaar rechten aan de Universiteit van Alicante en is vastbesloten zijn studie af te ronden, ondanks dat hij niet van plan is om als advocaat te gaan werken. Hij waardeert de mogelijkheid om te blijven leren en actief te blijven, in plaats van met pensioen te gaan en niets te doen.

In Spanje zijn programma's voor ouderen aan universiteiten steeds populairder geworden. De Universiteit voor Senioren van de Complutense Universiteit van Madrid werd bijvoorbeeld in 1999 opgericht om onderwijsmogelijkheden te bieden aan personen die nog niet eerder hoger onderwijs hadden gevolgd. Tegenwoordig zijn er meer dan 2.100 ingeschreven studenten in het programma, dat een breed scala aan cursussen en activiteiten biedt die zijn afgestemd op de behoeften en interesses van oudere leerlingen.

Volwassenenonderwijs beperkt zich niet tot universiteiten, aangezien programma's zoals scholen voor volwassenenonderwijs (EPA) mogelijkheden bieden om op latere leeftijd een ESO- of baccalaureaatdiploma te behalen. Het is aangetoond dat levenslang leren tal van voordelen heeft, waaronder mentale activering, persoonlijke groei en sociale inclusie. Ongeacht de leeftijd is het nooit te laat om een ​​opleiding te volgen en nieuwe vaardigheden te verwerven.

Het profiel van een universiteitsstudent ouder dan 55 jaar is divers, waarbij veel mensen hun vaardigheden willen bijwerken, nieuwe interesses willen ontdekken of gewoon hun intellectuele groei willen voortzetten. Programma's zoals Nau Gran aan de Universiteit van Valencia en UNED Senior komen tegemoet aan de behoeften van oudere leerlingen door flexibele cursussen aan te bieden over een verscheidenheid aan onderwerpen. Deze programma's bieden niet alleen academische verrijking, maar bevorderen ook sociale betrokkenheid en betrokkenheid van de gemeenschap.

Het toenemende aantal oudere volwassenen dat deelneemt aan onderwijsprogramma’s weerspiegelt een veranderend demografisch landschap. De vergrijzing van de bevolking biedt zowel economische als sociale kansen, omdat oudere volwassenen hun kennis en vaardigheden bijdragen aan de samenleving. Leeftijdsdiscriminatie en discriminatie zijn echter nog steeds veel voorkomende problemen die moeten worden aangepakt om meer inclusieve en rechtvaardige gemeenschappen te creëren.

Over het geheel genomen is een leven lang leren voor oudere volwassenen een waardevolle investering in persoonlijke groei en maatschappelijk welzijn. Het is een middel om generaties met elkaar te verbinden, empathie te bevorderen en duurzamere en rechtvaardigere samenlevingen op te bouwen. Door onderwijs op elke leeftijd te omarmen, laten individuen als José María Gálvez zien dat leren een levenslange reis is zonder vervaldatum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER