Het unieke karakter van Honda’s CVCC-motortechnologie uit 1972 in context
Technologie

Het unieke karakter van Honda’s CVCC-motortechnologie uit 1972 in context

De CVCC-motor van Honda valt op door zijn unieke ontwerp en efficiëntie in vergelijking met de Amerikaanse concurrentie. De innovatie van de motor ligt in de twee verbrandingskamers die een lager brandstofverbruik mogelijk maakten, wat resulteerde in een lager gasverbruik. In tegenstelling tot oudere motoren die werden aangetroffen in Amerikaanse V8-motoren uit eind jaren zestig en begin jaren zeventig, had de CVCC-motor een voorverbrandingskamer waar de explosie plaatsvond in plaats van de hoofdverbrandingskamer.

Deze voorkamer bevatte de bougies en brandstofstralen, die vervolgens vuur en brandstof in de hoofdverbrandingskamer schoten waar de zuiger en kleppen waren ondergebracht. Dit ontwerp zorgde voor een efficiënter gebruik van brandstof en genereerde toch voldoende vermogen om de motor soepel te laten draaien. Een ander uniek kenmerk van de CVCC-motor was het vermogen om op oudere gelode benzine te rijden zonder dat er een katalysator nodig was, in tegenstelling tot Amerikaanse auto’s uit die tijd.

Het compacte en efficiënte ontwerp van de CVCC-motor wijkt aanzienlijk af van de grote en inefficiënte motoren van het begin van de jaren zeventig. Regelgevers waren onder de indruk van de lagere emissies en de voorverbrandingskamer, terwijl klanten blij waren een voertuig te kopen dat niet te groot en benzineslurpend was. Dit innovatieve motorontwerp werd al snel een populaire keuze en is nog steeds terug te vinden in Honda Civics.

LAAT EEN REACTIE ACHTER