Het werkloosheidspercentage in Canada stijgt in mei naar 6,2%, waarbij de economie 27.000 banen krijgt
Nieuws

Het werkloosheidspercentage in Canada stijgt in mei naar 6,2%, waarbij de economie 27.000 banen krijgt

Het werkloosheidspercentage in Canada is in mei gestegen tot 6,2 procent, waarbij de arbeidsmarkt tekenen van zwakte vertoonde. Statistics Canada meldde dat de economie vorige maand 27.000 banen heeft toegevoegd, maar dit was niet genoeg om te voorkomen dat de werkloosheid zou stijgen. Dit geeft aan dat de Canadese arbeidsmarkt verzacht als gevolg van de hoge rentetarieven die consumenten en bedrijven treffen.

Uit het onderzoek naar de beroepsbevolking bleek dat slechts een kwart van degenen die in april werkloos waren, de volgende maand werk kon vinden, onder het gemiddelde van vóór de pandemie. Steeds meer Canadezen nemen hun toevlucht tot deeltijdwerk omdat ze moeite hebben om betere opties te vinden. Het onvrijwillige deeltijdpercentage is in mei gestegen van 15,4 procent het jaar daarvoor naar 18,2 procent.

Vooral jongeren zijn getroffen door de vertraging van de arbeidsmarkt, waarbij de werkgelegenheidscijfers voor terugkerende studenten in de leeftijd van 20 tot 24 jaar met 2,9 procent zijn gedaald vergeleken met een jaar geleden. De loongroei is echter sterk gebleven, waarbij de gemiddelde uurlonen met 5,1 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden, tot $34,94.

In termen van bedrijfstakken zag de werkgelegenheid winst in de gezondheidszorg en sociale bijstand, financiën, verzekeringen, onroerend goed, verhuur en leasing, zaken, bouw en andere ondersteunende diensten, evenals accommodatie en voedseldiensten. Omgekeerd daalde de werkgelegenheid in de bouw, transport, opslag en nutsvoorzieningen.

De publicatie van deze gegevens volgt op het recente besluit van de Bank of Canada om de rente voor het eerst in vier jaar te verlagen. De centrale bank verlaagde haar belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt naar 4,75 procent en hintte op verdere renteverlagingen als de inflatie blijft vertragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER