Hidden military abuses in Ecuador’s war on drug trafficking
Nieuws

Hidden military abuses in Ecuador’s war on drug trafficking

Eduardo Velasco, die werd neergeschoten door soldaten en nu herstellende is van zijn verwondingen, herinnert zich het incident bij een militaire controlepost in Ecuador, waarbij zijn neef Javier werd gedood. De twee waren onderweg om een ​​huisdier te verkopen toen ze de soldaten tegenkwamen. Velasco beschrijft hoe zijn neef werd neergeschoten terwijl hij hem probeerde te beschermen.

Het incident vond plaats in Guayaquil, een van de meest gewelddadige steden in Ecuador. Velasco legt uit dat hij na een woordenwisseling met de soldaten in de schouder werd geschoten en dat zijn neef dodelijk gewond raakte. Ondanks dat hij geen strafblad had, werd Javier Vega door de strijdkrachten bestempeld als ‘terrorist’.

Het Mensenrechtencomité ondersteunt Velasco’s familie in hun zoektocht naar gerechtigheid. Zij zijn een van de vele families die getroffen zijn door vermeend misbruik door het leger tijdens de uitzonderingstoestand in Ecuador. Het aantal meldingen van misbruik is toegenomen sinds de verklaring van een intern gewapend conflict door president Daniel Noboa.

NGO’s hebben talloze gevallen van mishandeling en buitensporig gebruik van geweld door het leger gedocumenteerd. In gevangenissen hebben gevangenen melding gemaakt van marteling en vernedering door de soldaten. De VN hebben opgeroepen tot een evenredige reactie op het geweld in Ecuador.

Ondanks het harde standpunt van de regering ten aanzien van de misdaad, beweren critici dat het gebruik van marteling en buitensporig geweld door het leger een schending van het internationaal recht is. De militarisering van gevangenissen en het hoge aantal sterfgevallen onder gevangenen hebben aanleiding gegeven tot bezorgdheid over corruptie en mensenrechtenschendingen binnen de publieke macht.

De situatie in Ecuador blijft gespannen, waarbij velen oproepen tot verantwoording en gerechtigheid voor degenen die getroffen zijn door militair misbruik. De reactie van de regering op het geweld zal van cruciaal belang zijn bij het bepalen van de toekomstige koers van het land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER