Technologie

Hoe gaan we om met de toxiciteit van internet en videogames?

Wist je dat de minimumleeftijd om een ​​profiel op sociale netwerken te openen 13 jaar is? Wat is verantwoordelijk gedrag bij het spelen van online multiplayer- en videogames? Een veiliger internet creëren voor iedereen Waar moet ik studeren? Met wie kan ik contact opnemen als ik online misbruik vermoed? Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod tijdens de A1 Adriatic League Finals die tijdens het Reboot Games Weekend werden gehouden als onderdeel van de #BoljiOnline-campagne. In deze context was hij het middelpunt van een rondetafelgesprek met de titel “Verantwoord gedrag op internet en videogames”.

Aan de rondetafelconferentie namen mensen uit verschillende vakgebieden deel, zoals Martina Nikolić van het Safe Internet Center, redacteur en gamer Ivan Hrushkovec, economiestudent Luka Karlić en mede-oprichter Ena Lucija Kovac. Experts en liefhebbers namen deel. Onderdeel van de Zagreb Tekken Showdown-organisatie en organisator van esports-toernooien. De presentator is Luka Marusic.

In het huidige digitale tijdperk zijn internet en videogames een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven geworden, vooral onder jongeren. Door het wijdverbreide gebruik ervan zijn er echter ook toxiciteitsproblemen ontstaan. Martina Nikolić definieerde verantwoordelijk gedrag als gedrag dat zichzelf of anderen geen schade berokkent. Wij definiëren geweld als kwaadwillige handelingen, inclusief handelingen die schadelijk zijn, dat wil zeggen handelingen die bedoeld zijn om schade te veroorzaken. We hebben het over cybergeweld, of het nu via internet of via technologie gebeurt.

Of het nu gaat om misbruik op sociale media, online communities of online multiplayer-videogames, het is belangrijk om erover te praten en jezelf te informeren. Ongeacht onze persoonlijke opvattingen is het de verantwoordelijkheid van ons allemaal om een ​​veiligere onlineomgeving te creëren.

Sociale netwerken en videogames hebben meestal ingebouwde tools om ongewenst gedrag te voorkomen. Ena vertelde de rondetafelgesprek dat, afgaande op zijn ervaring, videogames als League of Legends en Valorant er goed mee om kunnen gaan. Martina gaf commentaar op de huidige situatie op sociale netwerken en wees erop dat de huidige situatie verre van ideaal is. A1 De helft van de middelbare scholieren meldde geen online seksuele intimidatie in het Deshama-onderzoek dat werd uitgevoerd door het Centrum voor een Veiliger Internet in samenwerking met Kroatië. Op dezelfde manier is het half blokkeren van een slechterik nooit genoeg om dergelijk gedrag te voorkomen.

Eén oplossing is onderwijs. Ondanks enkele positieve inspanningen is er een gebrek aan voorlichting over onlinegedrag. Luca, een PMF-student, zei dat hij op de middelbare school nooit met deze problemen te maken had gehad. Ontwikkelaars bij zijn bedrijf krijgen inmiddels regelmatig training om phishing te herkennen, maar zijn niet geheel immuun. Hoe zit het met de jongeren en onervaren? Het onderwijs zou niet alleen ouders, kinderen, studenten en leerlingen moeten omvatten, maar ook organisatoren van e-sporttoernooien en iedereen die verschillende internetgemeenschappen organiseert of leidt. Er is een verscheidenheid aan educatieve inhoud beschikbaar op de officiële website van het Centrum voor een Veiliger Internet www.csi.hr en op een speciaal ontwikkelde website https://influensajodgovorno.hr/.

Een van de beschikbare tools is de Safe Start to Back to School-gids, die u kunt vinden via de link. Naast belangrijke informatie en begeleiding bevat het ook lacunes in gezinscontracten die u kunt gebruiken om te leren wat verantwoordelijk en gepast gedrag is en wat u moet doen in geval van ongepast gedrag. kan gemakkelijker worden gedefinieerd. Zoals elk ander contract wordt het tussen twee partijen ondertekend, dus het geldt ook voor ouders. Als u van mening bent dat het niet gebruiken van uw smartphone tijdens de maaltijden gepast gedrag is, moeten alle ondertekenaars deze regel volgen (ja, zelfs ouders!). Zoals Ivan al zei, kunnen regels en richtlijnen voor online gedrag en conventies op uw computer of op een veelgebruikte plek in uw huis worden geplaatst.

Alle deelnemers aan de rondetafelconferentie waren het erover eens dat een volledig verbod niet de oplossing is. Het verbieden van communicatie in online videogames voor meerdere spelers betekent het onderdrukken van de sociale elementen die in de eerste plaats dienen om elkaar te ontmoeten en met elkaar te communiceren. Het verbieden van het gebruik van internet of sociale netwerken kan contraproductief zijn. Dit zijn allemaal nuttige en krachtige hulpmiddelen als ze correct en gewetensvol worden gebruikt. Jongeren moeten de kans krijgen dit te leren van degenen die hen in hun leven verzorgen en begeleiden.

Als u online geweld in welke vorm of op welk platform dan ook heeft ervaren, aarzel dan niet om contact op te nemen met het Centrum voor een Veiliger Internet door anoniem te bellen op 0800 606 606 of door een bericht te sturen op onze officiële sociale mediaprofielen.
Voorlichting en communicatie zijn de sleutelwoorden in dit proces. Woon daarom de hele rondetafelconferentie bij en beveel deze aan aan iedereen waarvan u denkt dat hij er baat bij zou hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER