Technologie

Hoe heeft Elon Musk de Starship-raket aangepast om explosies te voorkomen?

De tweede testvlucht voor het SpaceX Starship staat gepland voor aanstaande zaterdag nadat vervanging van onderdelen een uitstel veroorzaakte van de initiële lanceringsdatum op vrijdag. De Federal Aviation Administration (FAA) van de Verenigde Staten heeft licentieautorisatie verleend voor deze tweede lancering, wat aantoont dat SpaceX voldoet aan alle noodzakelijke veiligheids-, milieu-, beleids- en financiële vereisten. De test zal plaatsvinden in Boca Chica, Texas, waar SpaceX zijn lanceerbasis heeft.

De eerste testvlucht van het SpaceX Starship vond plaats op 20 april, waarbij het hele schip drie minuten na de vlucht onregelmatig begon te draaien. Het ruimtevaartuig ontplofte voor de ogen van toeschouwers toen het zich zou scheiden. SpaceX neemt maatregelen om te voorkomen dat deze problemen zich opnieuw voordoen door aanpassingen aan het podiumscheidingssysteem en een nieuw ventilatiesysteem.

Het plan voor de tweede testvlucht is vergelijkbaar met de eerste, met upgrades aan het voertuig en de grondinfrastructuur om de kans op succes te vergroten. Het doel van deze lancering is om de eerste missies van NASA’s Artemis-programma uit te voeren en uiteindelijk vluchten naar Mars. Te midden van deze inspanningen heeft Elon Musk niet veel voorspellingen gedaan over hoe de test zal verlopen, met opmerkingen als “opwinding gegarandeerd” over de aanstaande lancering.

Het uiteindelijke doel van het ruimteschip is dat het het voertuig wordt dat de eerste bemanningen van NASA’s Artemis-programma naar de maan vervoert, maar eerst moet het bewijzen dat het klaar is voor een orbitale vlucht, wat een vermakelijke test belooft. De raket zal worden ingezet bij de derde missie van het Artemis-programma waarbij de eerste vrouw en de eerste zwarte mens voet op de maan zullen zetten. Als alles volgens plan verloopt, zal dit in 2026 gebeuren voordat SpaceX vluchten naar Mars voorbereidt. Maar eerst moet het toestel klaar zijn voor een orbitale vlucht, een missie die vermakelijk belooft te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER