Hus stapt over op elektronische recepten voor ziekenhuisapotheken en neemt afscheid van papier en faxen
Nieuws

Hus stapt over op elektronische recepten voor ziekenhuisapotheken en neemt afscheid van papier en faxen

Hus Apteekki wordt de eerste ziekenhuisapotheek die elektronische ziekenhuisapotheekrecepten voor medicijnen uitlevert volgens de Infectieziektenwet. Recepten worden uitgeschreven vanuit het Apotti patiënteninformatiesysteem. Geneesmiddelen tegen infectieziekten omvatten bijvoorbeeld medicijnen tegen HIV, hepatitis en tuberculose, die voor patiënten altijd gratis zijn. Voorheen werd voor de medicijnen een recept op papier gemaakt, dat doorgaans per fax naar de ziekenhuisapotheek werd gestuurd.

Het Sairec-systeem, bedoeld voor de bezorging van elektronische recepten voor apotheken van universitaire ziekenhuizen, vervangt nu de eerdere bezorging van papieren recepten voor Hus Apteekki. Recepten voor ziekenhuisapotheken kunnen in dit stadium aan de patiënt worden bezorgd vanuit kantoren in Meilahti, Jorvi of Hyvinkää. De arts schrijft de medicijnen volgens de Infectieziektenwet voor in het patiënteninformatiesysteem en kan nu ook zien of de medicijnen bij de patiënt zijn afgeleverd, wat voorheen niet mogelijk was.

In de praktijk worden ziekenhuisrecepten eerst vanuit Apot overgedragen via integratie naar het door Kela onderhouden Receptencentrum, net als andere recepten. Het Sairec-systeem haalt ze vervolgens op bij het Receptcentrum voor verwerking. Wanneer in het Receptencentrum ook medicijnen tegen infectieziekten worden getoond, kan indien nodig de totale medicatie van de patiënt worden beoordeeld. Dit bevordert de medicatieveiligheid en verhoogt de soepelheid van de medicamenteuze behandeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER