Hydro implementeert plasmatechnologie om giethuizen koolstofvrij te maken
Technologie

Hydro implementeert plasmatechnologie om giethuizen koolstofvrij te maken

Hydro streeft zijn doel na om nul CO2-uitstoot te bereiken bij de productie van aluminium, door emissievrije plasmatechnologie te testen in de gieterij in Sunndal. De Noorse regering heeft zachte financiering voor het project verleend, wat een wereldwijde impact zou kunnen hebben op moeilijk te bestrijden industrieën.

Het hersmelten van aluminium tot nieuwe producten vereist extreem hoge temperaturen, waardoor het een energie-intensief proces is dat moeilijk te realiseren is zonder het gebruik van fossiele energie zoals aardgas. Nieuwe plasmatechnologie zal echter de elektrificatie van het proces mogelijk maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie die de primaire smelters van Hydro aandrijft.

Eivind Kallevik, Executive Vice President van Hydro Aluminium Metal, zegt: “We streven ernaar om het spel voor de aluminiumproductie te veranderen. Plasmatechnologie is zowel hightech als toekomstgericht. Als we slagen met het proefproject bij Sunndal, zal dit niet alleen gevolgen hebben voor de aluminiumindustrie, maar ook voor andere, moeilijk te bestrijden industrieën wereldwijd.”

Hydro streeft ernaar om in het vierde kwartaal van 2025 het eerste aluminium met bijna-nul-uitstoot van de gieterij in Sunndal te smelten. Verwacht wordt dat het proefproject de CO2-uitstoot met meer dan 500 ton per jaar zal verminderen, met een mondiaal potentieel voor het verminderen van de uitstoot van aluminium giethuizen en recyclers met ongeveer 11 miljoen ton CO2. Enova, een onderneming opgericht door de Noorse regering om de transitie naar een samenleving met lage emissies te vergemakkelijken, heeft 39,6 miljoen NOK toegekend ter ondersteuning van het project.

Het doel van Hydro is om tegen 2050 een nuluitstoot in de gehele aluminiumwaardeketen te bereiken. Het bedrijf werkt ook aan het opvangen van de CO2-uitstoot van de bestaande elektrolyse in Hydro Sunndal, de grootste en modernste aluminiumfabriek van Europa. Daarnaast heeft Hydro besloten te investeren in een testfaciliteit in Porsgrunn om HalZero verder te ontwikkelen, een nieuwe technologie voor de productie van primair aluminium die de koolstofemissies van zowel elektrolyse als anodebakken zal elimineren.

“We werken nauw samen met de meest veeleisende klanten van Europa om hen te helpen hun klimaatambities te verwezenlijken door het gebruik van koolstofarm en gerecycled aluminium. We zijn er trots op aluminium aan te bieden op basis van hernieuwbare energie en met een 75 procent lagere CO2-voetafdruk dan het mondiale gemiddelde”, zegt Kallevik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER