IEE bekritiseert de buitensporige belastingdruk voor bedrijven in Spanje
Nieuws

IEE bekritiseert de buitensporige belastingdruk voor bedrijven in Spanje

In 2023 bereikte de belastinginning in Spanje een historisch record en overtrof de cijfers van 2019 met ongeveer 50 miljard euro. Het Institute of Economic Studies (IEE) presenteerde zijn Fiscal Competitiveness 2023-rapport, waarin kritiek werd geuit op de hoge belastingdruk die op bedrijven in het land rust. Het rapport benadrukte dat de belastingdruk in Spanje in 2022 38,3% bedroeg, 3,8 procentpunten lager dan het gemiddelde van de Europese Unie, maar nog steeds zorgwekkend voor de economische ontwikkeling van het land.

In het onderzoek werd de nadruk gelegd op de vennootschapsbelasting in Spanje, die 2,7% van het bbp vertegenwoordigde, en de socialezekerheidsbijdragen van 9,5%, hoger dan het EU-gemiddelde van respectievelijk 3,3% en 7,1%. In het rapport werd opgemerkt dat de combinatie van deze belastingen in Spanje het Europese gemiddelde met 1,8 punten overtrof. Uit de analyse bleek ook dat de sociale bijdragen aan de sociale zekerheid in Spanje met 25,2% aanzienlijk hoger waren vergeleken met het EU-gemiddelde van 17,7%, terwijl de vennootschapsbelasting met 7,2% iets lager was.

De IEE gaf aan dat de begrotingsinspanningen van Spanje bijna 18% hoger waren dan het EU-gemiddelde, waardoor het land een van de OESO-landen is met de hoogste belastingdruk. Uit de Tax Competitiveness Index bleek dat Spanje slecht scoorde op het gebied van belastingconcurrentievermogen onder de OESO-economieën, en een daling kende tijdens de afgelopen zittingsperiode. Ondanks verbeteringen ten opzichte van het voorgaande jaar bleef Spanje nog steeds achter op de ranglijst van 2019, wat wijst op een aanzienlijk verlies aan begrotingsconcurrentievermogen als gevolg van voortdurende belastingverhogingen die door de overheid worden opgelegd.

Het rapport bekritiseerde de belastingheffing op bedrijven in Spanje en benadrukte deze als een van de zwaarste in de OESO, bijna 30% hoger dan het EU-gemiddelde. De onroerendgoedbelasting in Spanje werd ook als ongunstig beschouwd en stond na Italië op de tweede plaats in de OESO. Bovendien bleek de personenbelasting in Spanje 6,1% hoger te zijn dan het EU-gemiddelde en 2,2% boven het OESO-gemiddelde, wat verder bijdroeg aan de totale belastingdruk waarmee individuen en bedrijven in het land te maken hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER