Ierlands verzoek zorgt ervoor dat Meta de lancering van AI-modellen in Europa onderbreekt |  Technologie nieuws
Technologie

Ierlands verzoek zorgt ervoor dat Meta de lancering van AI-modellen in Europa onderbreekt | Technologie nieuws

Meta Platforms heeft aangekondigd dat het zijn Meta AI-modellen op dit moment niet in Europa zal lanceren. Dit besluit komt nadat de Ierse privacytoezichthouder het bedrijf heeft opgedragen zijn plan om gegevens van Facebook- en Instagram-gebruikers te gebruiken uit te stellen. Deze stap volgde op klachten en een oproep tot actie van belangenorganisatie NOYB, die er bij de gegevensbeschermingsautoriteiten in verschillende Europese landen op aandrong actie te ondernemen tegen Meta.
Het onderhavige probleem heeft betrekking op Meta's voornemen om persoonlijke gegevens te gebruiken om haar kunstmatige-intelligentiemodellen te trainen zonder voorafgaande toestemming. Hoewel Meta beweert dat het gebruik zal maken van publiekelijk beschikbare en gelicentieerde online informatie, is het bedrijf door de Ierse Data Protection Commission (DPC) gevraagd zijn inspanningen te onderbreken. Meta uitte zijn teleurstelling over het verzoek van de DPC en suggereerde dat het de Europese innovatie en concurrentiekracht op het gebied van AI-ontwikkeling belemmert.
Meta verklaarde dat zonder lokale informatie op te nemen, de gebruikerservaring onvoldoende zou zijn, wat aanleiding zou geven tot uitstel van de AI-lancering in Europa. De DPC verwelkomde het besluit van Meta om haar plannen te onderbreken, na intensief overleg met de toezichthouder. Door de vertraging kan Meta ook verzoeken van het Britse Information Commissioner's Office (ICO) behandelen met betrekking tot waarborgen voor gebruikersinformatierechten.
NOYB-voorzitter Max Schrems schreef de tijdelijke stopzetting van Meta's plannen toe aan de klachten van de organisatie. Hij benadrukte echter dat er geen officiële wijziging heeft plaatsgevonden in het privacybeleid van Meta, waardoor de toezegging nog niet juridisch bindend is. De door NOYB ingediende zaken zijn nog aan de gang en vereisen een formele beslissing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER