IMF's sombere voorspelling voor de wereldeconomie: zet je schrap voor de lauwe jaren twintig
Nieuws

IMF's sombere voorspelling voor de wereldeconomie: zet je schrap voor de lauwe jaren twintig

Volgens het hoofd van het Internationale Monetaire Fonds zal de sterke economische activiteit in de Verenigde Staten en de opkomende markten dit jaar naar verwachting bijdragen aan een mondiale groei van ongeveer 3%. Deze voorspelling ligt echter onder het historische gemiddelde, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over matige prestaties in de jaren 2020.

Kristalina Georgieva, directeur van het IMF, waarschuwde voor een mogelijk teleurstellend decennium als er geen corrigerende maatregelen worden genomen. Ze benadrukte dat de mondiale economische activiteit zwak blijft in vergelijking met eerdere normen, en dat de stijgende schuldenniveaus aanzienlijke uitdagingen voor de overheidsfinanciën wereldwijd met zich meebrengen.

Georgieva wees er ook op dat de nasleep van de pandemie de economieën blijft beïnvloeden, met een mondiaal productieverlies van ongeveer 3,3 biljoen dollar sinds 2020. Dit heeft kwetsbare landen onevenredig zwaar getroffen, waardoor de economische ongelijkheid verder is verergerd.

Ondanks de bescheiden groeiverwachting van iets boven de 3%, wat een verbetering is ten opzichte van vorig jaar, blijft deze nog steeds achter bij het historische gemiddelde van 3,8%. Het IMF schrijft deze toename van de mondiale groei toe aan sterke economische prestaties in de VS en verschillende opkomende markten.

Het IMF en de Wereldbank komen volgende week bijeen voor hun voorjaarsbijeenkomsten in Washington, waar belangrijke belanghebbenden urgente kwesties zullen bespreken die van invloed zijn op de wereldeconomie. Tot de zorgen behoren aanhoudende conflicten zoals de Russische invasie van Oekraïne en de oorlog tussen Hamas en Israël in Gaza, die de financiële stabiliteit wereldwijd bedreigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER