Nieuws

Increase in Semester Costs: Roundtable Discussion on Student Standards Reveals Up to 21% Spike

Vandaag bood een rondetafelconferentie in het Parlement op de Internationale Studentendag de gelegenheid om de positie van studenten in Kroatië, de kwaliteit van leven en onderwijs, gelijke kansen en de beschikbaarheid van hoger onderwijs te bespreken. Sabina Glasovac, een SDP-parlementslid en vicevoorzitter van het parlement, benadrukte de sociale dimensie van het hoger onderwijs als een publiek goed dat voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn.

Prof. Ph.D.Sc. Ivan Rimac, hoofd van de EUROSTUDENT Nationale Enquête voor de Republiek Kroatië, presenteerde onderzoeksgegevens die wijzen op een lichte stijging van het aantal studenten in Kroatië, grotendeels als gevolg van een afname van het aantal demografische generaties en toegenomen vacatures voor toegang tot het hoger onderwijs. Hij merkte echter ook de afname van de efficiëntie van het studeren op: de gemiddelde duur van de studie in Kroatië duurt tussen de zeven en negen jaar.

Rimac wees ook op het toenemende aandeel studenten in universitaire studies en afnemende aantallen op hogescholen en hogere scholen. Daarnaast besprak hij de stijgende huisvestingskosten, voedselkosten en de financiële lasten voor kwetsbare groepen zoals vluchtelingenstudenten, studenten van de Roma-nationale minderheid en studenten uit het systeem van alternatieve zorg.

Volgens kanttekeningen uit observatoriumonderzoek, Iva Odak en Saša Puzić van het Instituut voor Sociaal Onderzoek, wordt het welzijn van kwetsbare groepen studenten aanzienlijk beïnvloed door administratieve obstakels, discriminatie, stigmatisering en financiële problemen. Bovendien rondt een aanzienlijk deel van de studenten hun studie niet af; naar schatting 40 tot 45 procent van de studenten stopt de afgelopen jaren.

Antonela Đuraš, voorzitter van de Kroatische Studentenvakbond, benadrukte de traagheid van het hoger onderwijs en de uitdagingen waarmee studenten worden geconfronteerd, waaronder sociaal-economische studiebeurzen en huisvesting. Ze werd gesteund door Lana Par, voorzitter van de Student Union van de Universiteit van Rijeka, die de moeilijkheden benadrukte bij het vinden van betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting voor studenten, evenals de impact op de inschrijving aan universiteiten.

Jerk Šarić, voorzitter van de Student Union van de Universiteit van Split, riep op tot veranderingen in het studentenwerkbeleid en subsidies voor particuliere huisvesting, terwijl Ivona Josipović, voorzitter van de Student Union van de Universiteit van Zagreb, zijn zorgen uitte over studentenhuisvesting en subsidies in de stad, waarbij de noodzaak wordt benadrukt van uitgebreide aanbestedingen om ongebruikte subsidies aan te pakken.

De inhoud behandelt verschillende aspecten van het studentenleven en onderwijs in Kroatië, waarbij de uitdagingen en gebieden voor verbetering worden benadrukt om gelijke kansen en kwaliteitsonderwijs voor studenten te garanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER