Nieuws

Increased Pressure from Migrants at the Borders, says Božinović

Minister van Binnenlandse Zaken Davor Božinović heeft verklaard dat Kroatië dit jaar te maken krijgt met toenemende druk van migranten. Hij benadrukt echter dat de situatie onder controle is en dat Kroatië geen hotspot voor migranten zal worden. Božinović uitte zijn bezorgdheid over de verontrustende beelden die uit Italië kwamen en merkte op dat Kroatië een aanzienlijke stijging van ongeveer 160% heeft gezien ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de verhoogde druk bevestigt Božinović dat Kroatië de situatie met migranten en asielzoekers effectief aanpakt. Hij stelt dat beslissingen analytisch worden genomen en dat internationale en nationale verplichtingen en wettelijke voorschriften worden gerespecteerd.

Božinović benadrukt dat er geen sprake is van een toename van het aantal strafbare feiten of misdrijven die verband houden met de migrantenbevolking in Kroatië. Hij dankt de gecoördineerde en flexibele aanpak van de Kroatische politie, samen met de implementatie van nieuwe oplossingen zoals de bouw van registratiecentra in Karlovac, voor het succesvolle grens- en migratiecontrolesysteem. Božinović onthulde onlangs plannen om registratiecentra te bouwen om de politiediensten die verzoeken om internationale bescherming behandelen te ontlasten.

Božinović erkent dat migratie een mondiaal proces is en stelt dat elk proces zijn eigen regels moet hebben. Hij gaat ook in op het lopende onderzoek naar de brand in de nachtclub Mint in Zagreb en stelt dat hij niet over de zaak zal speculeren. Božinović verzekert dat er momenteel een strafrechtelijk onderzoek loopt, waarbij al het benodigde bewijsmateriaal door de politie in beslag wordt genomen. Na afloop van de onderzoeksfase wordt een deskundigenrapport opgesteld om de vervolgstappen te bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER