Nieuws

India-Golf-EU ‘Corridor’, nog een Zijderoute

Het wil een alternatief zijn voor de Chinese Zijderoute. Het is een nieuw economisch corridorproject tussen India, het Midden-Oosten en Europa en werd in New Delhi ondertekend in de marge van de G20-activiteiten. Een netwerk van spoorwegen, havens en energieverbindingen: een megaproject dat werkelijkheid werd na maanden van geheime onderhandelingen, met de ondertekening van een memorandum van overeenstemming tussen de VS, India, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Frankrijk, Italië en Europese Unie.

In New Delhi was de tevredenheid van de hoofdrolspelers voelbaar. President Joe Biden verbergde zijn ‘trots’ niet. Premier Giorgia Meloni voegde eraan toe dat Italië zich ertoe verbindt deze kwestie aan te pakken tijdens het Italiaanse voorzitterschap van de G7 volgend jaar, Ursula von der Leyen Europa. De president definieerde het als ‘trots’. De Saoedische kroonprins Mohammed sprak van een “belangrijke stap” en de Indiase premier Narendra Modi beweerde dat deze “ongekend” was.

Jordanië en Israël zouden zich ook bij het project moeten aansluiten, hoewel laatstgenoemde geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Saoedi-Arabië. Als zodanig zou het de integratie in het Midden-Oosten helpen bevorderen in een tijd waarin de VS proberen Israël en Saoedi-Arabië ertoe te bewegen de betrekkingen te normaliseren, wat ook de deur zou kunnen openen naar een of andere oplossing voor de Palestijnse situatie. , zal de situatie in Palestina radicaal veranderen. Foto’s van wedstrijden in de omgeving.

Wat levert de nota op?

Het MoU voorziet in twee routes, één per spoor en één over zee, die India en de Golfstaten met elkaar zullen verbinden, waarvan de laatste met Europa zal worden verbonden. Het spoor- en havennetwerk zal de handels- en energiestroom van Zuid-Azië naar de Perzische Golf verbeteren en Europa bereiken.

Het werd aangekondigd tijdens het evenement “Partnerschap voor de Europese Economische Corridor”. In de regio Azië-Pacific.

Op deze manier wil de nieuwe corridor de handel tussen de landen van Europa, de Perzische Golf en Zuid-Azië hervormen, waardoor de tijd die nodig is om goederen tussen deze landen te vervoeren aanzienlijk wordt verkort. Masu.

Ondanks de ambities van het project schetst de nota alleen de doelstellingen van het project en specificeert niet hoe het gefinancierd zal worden. Biden’s senior infrastructuuradviseur, Amos Hochstein, zei dat de volgende stap is dat de ondertekenaars binnen 60 dagen een taskforce oprichten om gebieden te identificeren waar investeringen nodig zijn en een realistisch tijdschema op te stellen om deze te realiseren. Het doel is creëren.

De PGII omvat een collectieve verbintenis om 600 miljard dollar aan middelen te mobiliseren om lage- en middeninkomenslanden te helpen een duurzame infrastructuur op te bouwen, in overeenstemming met de principes van investeringstransparantie. Dit initiatief loopt samen met de Global Gateway, die in 2021 door de Europese Commissie werd gelanceerd om tot 300 miljard euro te mobiliseren voor infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden.

Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olie-exporteur, en de Verenigde Arabische Emiraten, het economische centrum van het Midden-Oosten, hebben lang geprobeerd zichzelf te beschermen tegen verstoringen van de handels- en energieroutes.

De ervaring heeft echter geleerd dat grootschalige infrastructuurprojecten in het Midden-Oosten vaak tijd vergen. Een voorbeeld is het ruim 2.100 km lange spoorwegproject gericht op het verbinden van zes landen van de Samenwerkingsraad van de Golf (Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Qatar), dat tien jaar na de inauguratie ervan van start ging. Het werd slechts gedeeltelijk gerealiseerd. .

Politieke betekenis van de corridor

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, heeft de aankondiging van de economische corridor India-Midden-Oosten-Europa grote politieke betekenis en toont zij de kracht van de regering-Biden, die tot doel heeft de Indiase invloed tegen te gaan. Zijderoute uit China.

Precies tien jaar geleden lanceerde de Chinese president Xi Jinping dit initiatief en het heeft al miljarden dollars aan infrastructuurprojecten en leningen aan ontwikkelingslanden geïmplementeerd en de geopolitieke en economische macht van China uitgebreid naar vijf continenten.

Deze aankondiging komt uiteraard op een moment dat China zijn invloed niet alleen in de Azië-Pacific, maar ook in het Midden-Oosten vergroot. Hij hielp bijvoorbeeld bij het bemiddelen in de diplomatieke overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Iran, die in maart werd ondertekend. Het is geen toeval dat de Chinese president Xi Jinping in oktober wereldleiders, waaronder de Russische president Vladimir Poetin, in Peking zal verwelkomen voor een Zijderouteforum.

Daarnaast heeft het tot doel de energiesamenwerking tussen de ondertekenende landen te versterken en de internetconnectiviteit te verbeteren. Daartoe zullen aardgaspijpleidingen worden aangelegd om groene waterstof te transporteren, zal infrastructuur worden aangelegd om nationale elektriciteitsnetwerken met elkaar te verbinden, en zullen onderzeese en landkabels worden aangelegd om snelle gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

na navigatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER