Ingrid Pollard Takes Home Prestigious Photography Award
Nieuws

Ingrid Pollard Takes Home Prestigious Photography Award

Ingrid Pollard, een gerenommeerd fotograaf verbonden aan de Britse Black Arts Movement van de jaren tachtig, heeft de prestigieuze Hasselblad Award ontvangen, de grootste fotografieprijs ter wereld, met een geldbedrag van ruim $196.000. Naast de geldprijs heeft Pollard ook een solotentoonstelling in het Hasselblad Center in Göteborg, Zweden, die op 11 oktober wordt geopend, en een gerelateerde publicatie veiliggesteld. Pollard, geboren in Guyana en gevestigd in Groot-Brittannië, staat bekend om haar foto’s die de verbanden tussen Britse landschappen en zwarte individuen onderzoeken en aspecten van de zwarte Britse geschiedenis belichten die vaak over het hoofd worden gezien.

Haar werk is gericht op het uitdagen van vooroordelen over hoe Engeland eruit ziet en het onderzoeken van de verschillende constructies van landschappen, Afrikaanse figuren en Brits-zijn. Ze is genomineerd voor de Turner Prize in 2022 en exposeert momenteel haar sculpturen in Belsay Hall in Northumberland, waar ze materialen uit de natuurlijke omgeving in haar kunstwerken verwerkt. De jury van de Hasselblad Award merkte Pollards consistente betrokkenheid bij de koloniale geschiedenis en de voortdurende impact ervan op de samenleving op door haar artistieke praktijk en educatief werk op het gebied van fotografie, en erkende haar aanzienlijke invloed op de jongere generatie kunstenaars en denkers.

In een verklaring sprak Pollard haar dankbaarheid uit voor het ontvangen van de Hasselblad Award en verklaarde dat het een grote eer is in deze fase van haar leven. Ze ziet de prijs als een kans om jongere fotografen en onderzoekers te ondersteunen en wil dat de impact ervan verder reikt dan haarzelf. Via haar kunst en leringen blijft Pollard de dialoog en verkenning van de koloniale geschiedenis en maatschappelijke impact aanmoedigen om verandering en begrip bij het publiek te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER