Innovatieve technologie gebruikt licht in plaats van warmte om ammoniak in waterstof te kraken, nu te koop
Technologie

Innovatieve technologie gebruikt licht in plaats van warmte om ammoniak in waterstof te kraken, nu te koop

De Amerikaanse start-up Syzygy Plasmonics heeft aangekondigd dat het nu orders aanneemt voor wat naar eigen zeggen “de eerste door licht aangedreven reactorcel ter wereld voor industriële chemische reacties” is. Deze reactorcel kan ammoniak kraken tot waterstof en stikstof met behulp van krachtige LED-lampen en speciale katalysatoren.

Het huidige proces voor het kraken van ammoniak is energie-intensief en vereist een oven die een nikkelkatalysator bevat die tot zeer hoge temperaturen wordt verwarmd. De “Rigel”-reactor van Syzygy heeft echter slechts 12 kWh elektriciteit nodig om ammoniak te kraken, waardoor mogelijk de kosten worden verlaagd en de NOx-uitstoot volledig wordt geëlimineerd.

Veel groene waterstofexportprojecten zijn gericht op het verschepen van ammoniak in plaats van waterstof vanwege het hogere waterstofgehalte en het transportgemak. Als de eindgebruiker echter waterstof wil, zal het tegen hoge kosten weer tot waterstof moeten worden gekraakt.

Het Rigel-systeem werkt dankzij een reactie tussen de katalysator en plasmonische nanodeeltjes, die het kraakproces op gang brengen. ‘Plasmonisch’ verwijst naar bepaalde metalen materialen waarvan de elektronen opgewonden raken wanneer ze met licht worden geraakt.

De Rigel-cel is 1.500 uur getest en produceert 200 kg waterstof per dag uit ammoniak. Het bedrijf is van plan zijn efficiëntie tegen eind 2026 te verbeteren tot 10 kWh per kg waterstof.

Trevor Best, CEO van Syzygy Plasmonics, verklaarde dat de tests in hun fabriek in Houston uitzonderlijk goed verlopen en dat ze klaar zijn om onmiddellijk projecten van vijf ton waterstof per dag op te leveren. Het bedrijf is ook van plan zijn projecten de komende jaren op te schalen.

Ondanks het ontbreken van conventionele klinkers is het woord ‘syzygy’ van Engelse oorsprong en betekent het een ruwweg rechte lijnconfiguratie van drie of meer hemellichamen, zoals de aarde, de zon en de maan. CEO Best legde eerder uit dat syzygy voor hen staat voor energie, technologie en duurzaamheid die samenkomen om de toekomst vorm te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER