Iran vows to release crew of MSC Aries after seizure
Nieuws

Iran vows to release crew of MSC Aries after seizure

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossei Amirabdollahian heeft aangekondigd dat de bemanning van het schip dat de Portugese vlag voert, verbonden is met Israël en in beslag is genomen door de Islamitische Republiek, moet worden vrijgelaten. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft op 13 april het containerschip MSC Aries met 25 bemanningsleden in beslag genomen in de Straat van Hormuz, dagen nadat Teheran had beloofd wraak te zullen nemen op een vermoedelijke Israëlische aanval op zijn consulaat in Damascus.

Amirabdollahian uitte zijn zorgen over de humanitaire kwestie van de vrijlating van de bemanning van het schip in een telefoontje naar zijn Portugese tegenhanger Paulo Rangel. De minister beloofde dat de bemanning zal worden overgedragen aan hun respectieve diplomatieke vertegenwoordigers in Teheran, hoewel de timing niet werd gespecificeerd. Hij verklaarde dat de Ram in beslag was genomen wegens schending van de maritieme wetten en dat deze verband hield met Israël.

Bij een afzonderlijk incident werd een schip beschadigd door meerdere raketten voor de kust van Jemen, tijdens een aanval opgeëist door Houthi-rebellen. De Britse Maritime Trade Operations Security Agency meldde dat de aanval plaatsvond ten zuidwesten van de Jemenitische haven Mokha. De Houthi’s hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op de Andromeda Star en een ander schip, de MV Maisha. De Andromeda Star liep lichte schade op, maar vervolgde zijn reis.

Deze recente incidenten volgen op een pauze in de aanvallen van de door Jemen, Iran gesteunde Houthi's, die zich op de internationale scheepvaart in de Rode Zee hebben gericht. Er wordt beweerd dat de aanvallen solidariteit tonen met de Palestijnen te midden van het conflict in de Gazastrook. Ondanks de uitdagingen blijven de inspanningen om de veiligheid en beveiliging van maritieme activiteiten in de regio te waarborgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER