Iranian Police confiscates Sakharov Prize awarded to Mahsa Amini’s family
Nieuws

Iranian Police confiscates Sakharov Prize awarded to Mahsa Amini’s family

In Iran heeft de politie het postume diploma van de Andrei Sacharov-prijs in beslag genomen, uitgereikt aan Mahsa Amini, die stierf op een politiebureau. Op 22 december namen wetshandhavers het diploma in ontvangst van de advocaat van Amini’s familie, Saleh Nikbakht, op de luchthaven van Teheran, waar hij uit Frankrijk aankwam. De politie nam ook zijn paspoort en mobiele telefoon in beslag.

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken is de belangrijkste mensenrechtenprijs van de EU en werd in oktober toegekend aan Mahsa Amini en de Iraanse protestbeweging Women, Life, Freedom. Amini’s ouders en broer mochten niet vanuit Iran naar Frankrijk reizen om de prijsuitreiking bij te wonen, dus nam advocaat Nikbakht namens hen het diploma in ontvangst.

De laureaat van de Sacharovprijs ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro, maar het is niet bekend of de cheque bij de advocaat was en of de politie deze ook heeft meegenomen. De arrestatie van Amini en de daaropvolgende dood in een politiebureau leidden tot grootschalige protesten en botsingen in Iran.

De Sacharovprijs, genoemd naar de Sovjet-mensenrechtenverdediger Andrej Sacharov, wordt toegekend aan personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan de strijd voor de mensenrechten wereldwijd.

Bovendien wordt deze inhoud afgewisseld met niet-gerelateerde Arabische advertentielinks en moet deze worden verwijderd voor een meer samenhangende en gerichte presentatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER