Nieuws

Iran’s Supreme Leader Condemns Israel’s Actions in Gaza as ‘Genocide’ of Palestinians, Urges Immediate Ceasefire

De Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft opgeroepen tot een onmiddellijke beëindiging van de “genocide” op de Palestijnen in de Gazastrook. Hij deed deze verklaring voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël. Khamenei bekritiseerde de acties van Israël en sprak zijn steun uit voor de Hamas-beweging, die Gaza regeert met de steun van Teheran. In oktober vielen Hamas-militanten Israël aan, wat resulteerde in de dood van 1.300 mensen, voornamelijk burgers, waardoor het de dodelijkste dag in de geschiedenis van Israël was. Khamenei veroordeelde deze acties en drong erop aan dat Israëlische functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de “misdaden tegen de Palestijnen in Gaza” ter verantwoording zouden worden geroepen.

Het conflict tussen Israël en Palestina heeft ertoe geleid dat Israël de Gazastrook heeft gebombardeerd met luchtaanvallen, waarbij ruim 2.800 Palestijnen omkwamen, waarvan een kwart kinderen waren. Als gevolg hiervan is ongeveer de helft van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza uit hun huizen verdreven. De volledige Israëlische blokkade van het gebied heeft de crisis verergerd, waardoor de toegang tot essentiële voorzieningen zoals voedsel, brandstof en medische hulp wordt beperkt. De situatie is nijpend en de hulpbronnen raken snel uitgeput.

De Iraanse staatsmedia hebben gemeld dat de plaatsvervangend commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Ali Fadavi, Israël heeft gewaarschuwd voor extra verzet als de “gruweldaden” in Gaza niet ophouden. Hij verklaarde dat het verzetsfront zijn aanvallen op Israël zal voortzetten totdat het land van de wereldkaart is verdwenen. Fadavi waarschuwde en stelde dat Israël met een nieuwe golf van verzet te maken zal krijgen als het er niet in slaagt een einde te maken aan de misdaden die in Gaza worden gepleegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER