Israel condemns Erdogan’s decision to close ports to Israeli goods
Nieuws

Israel condemns Erdogan’s decision to close ports to Israeli goods

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekritiseerd voor het schenden van internationale handelsovereenkomsten door de Israëlische import en export via Turkse havens te blokkeren. De acties van Erdogan worden omschreven als dictatoriaal en tegen de belangen van het Turkse volk en het Turkse bedrijfsleven. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft ambtenaren opgedragen alternatieve handelsopties te onderzoeken, waarbij de nadruk ligt op lokale productie en import uit andere landen.

Turkije had aanvankelijk op 9 april beperkingen opgelegd aan de handel met Israël en deze deze week uitgebreid door de import en export volledig te blokkeren. De Turkse regering noemde het conflict tussen Israëliërs en Hamas in Gaza als reden voor de handelsbeperkingen. Ankara had meer humanitaire hulp aan Gaza geëist en beschuldigde Israël ervan hun hulpinspanningen te belemmeren.

Als reactie hierop kondigde het Turkse Ministerie van Handel een totale opschorting van de handel met Israël aan, waarbij werd verklaard dat alle export- en importonderhandelingen zijn stopgezet. Deze stap is een tweede fase van staatsmaatregelen om Israël onder druk te zetten om meer humanitaire hulp aan Gaza toe te staan. Erdogan heeft zich uitgesproken in zijn kritiek op Israël, waarbij hij hun acties in Gaza vergelijkt met de Holocaust en parallellen trekt tussen premier Benjamin Netanyahu en Adolf Hitler.

Als gevolg van deze escalerende spanningen probeert Israël nu zijn handelspartnerschappen te diversifiëren en de afhankelijkheid van Turkse import en export te verminderen. Het doel is om de lokale economie te versterken en handelsmogelijkheden met andere landen te verkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER