Israel warns against any excess during the start of Ramadan: “Avoid seeking us out”
Nieuws

Israel warns against any excess during the start of Ramadan: “Avoid seeking us out”

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant maakte duidelijk dat Israël de vrijheid om te bidden tijdens de maand Ramadan respecteert, maar bereid zal zijn te reageren op elke provocatie of overdaad. In een videoboodschap op sociale media verzekerde Gallant dat Israël de vrijheid om te bidden in Al-Aqsa en alle heilige plaatsen respecteert. Hij waarschuwde voor elke poging om Israël tijdens de Ramadan te provoceren, verklaarde dat zij er klaar voor zijn en drong er bij de mensen op aan geen fouten te maken.

Te midden van de gespannen context van de aanhoudende oorlog in Gaza riep VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op tot een einde aan het geweld in Gaza en benadrukte hij het belang van het verspreiden van vrede en solidariteit tijdens de Ramadan. De Esplanade des Mosques, ook wel bekend als de Tempelberg, is een heilige plaats voor zowel de islam als het jodendom. Ondanks dat het door Jordanië wordt bestuurd, legt Israël beperkingen op aan de locatie, vooral tijdens de Ramadan.

De Israëlische regering kondigde aan dat moslimaanbidders in dezelfde aantallen als in voorgaande jaren zouden mogen bidden op de Esplanade des Mosques. De Israëlische minister Itamar Ben Gvir, een voorstander van Joodse controle over de locatie, riep echter op tot beperking van de toegang voor Palestijnen uit de bezette Westelijke Jordaanoever tijdens de Ramadan. Historisch gezien zijn de spanningen geëscaleerd tijdens de Ramadan, met botsingen tussen Palestijnen en Israëlische politieagenten.

Vrijdag, de dag van het grote gebed, zal een belangrijke testdag zijn als duizenden gelovigen samenkomen in de Al-Aqsa-moskee. In de buurt van de moskee hebben zich al spanningen voorgedaan tussen Israëlische strijdkrachten en moslimaanbidders. Te midden van deze uitdagingen is Israël zeer alert en bereid te reageren op eventuele provocaties tijdens de Ramadan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER