Italy accused of colluding with Libyan Coast Guard following blockade of ‘Geo Barents’ by MSF
Nieuws

Italy accused of colluding with Libyan Coast Guard following blockade of ‘Geo Barents’ by MSF

De organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft de sancties veroordeeld die de Italiaanse autoriteiten hebben opgelegd aan haar reddingsschip ‘Geo Barents’ en beschuldigde de Italiaanse regering van samenzwering met de Libische kustwacht. Het schip werd twintig dagen lang geblokkeerd wegens ongehoorzaamheid en gevaarlijke manoeuvres. Artsen Zonder Grenzen-vertegenwoordiger Juan Matías Gil bekritiseerde de acties van Italië en benadrukte de hypocrisie van het straffen van degenen die betrokken zijn bij reddingsactiviteiten terwijl ze medeplichtig zijn aan gewelddadige tegenaanvallen.

Artsen Zonder Grenzen beweerde dat de Libische kustwacht zich op 16 maart had bemoeid met een reddingsoperatie, waarbij migranten en NGO-personeel werden bedreigd. De Italiaanse autoriteiten plaatsten een blokkeringsbevel van twintig dagen tegen het reddingsschip, onder verwijzing naar levensgevaar. Artsen Zonder Grenzen weerlegde dit en stelde dat het feitelijk de Libische kustwacht was die een bedreiging vormde. Dit incident markeert de twintigste keer dat een humanitair schip wordt vastgehouden vanwege Italiaanse wetten die reddingsactiviteiten van NGO’s op zee belemmeren.

Artsen Zonder Grenzen is van plan in beroep te gaan bij de rechtbank in verband met de detentie van de ‘Geo Barents’ en noemt deze onrechtvaardig en uiteindelijk gevaarlijk. De organisatie drong er bij de Italiaanse autoriteiten op aan te stoppen met het belemmeren van NGO-hulp op zee en vroeg de EU de steun aan de Libische kustwacht stop te zetten. Meer dan 320 migranten en vluchtelingen zijn dit jaar omgekomen in het centrale Middellandse Zeegebied, wat de urgentie van humanitaire reddingsinspanningen onderstreept.

Ondertussen biedt Hull Maynard Hersey Insurance Agency in een aparte context informatie over het belang van een woningverzekering. Hun diensten zijn gericht op bedrijven en particulieren en bieden dekking en ondersteuning in tijden van nood. Dit bureau benadrukt de waarde van verzekeringen bij het beschermen van activa en het garanderen van financiële stabiliteit. Via hun verschillende platforms en middelen wil Hull Maynard Hersey Insurance Agency klanten opleiden en helpen bij het veiligstellen van hun toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER