Jaarlijks worden miljoenen voortijdige sterfgevallen veroorzaakt door hart- en vaatziekten
Nieuws

Jaarlijks worden miljoenen voortijdige sterfgevallen veroorzaakt door hart- en vaatziekten

Uit het laatste Global Burden of Disease (GBD)-rapport blijkt dat elk jaar miljoenen levens voortijdig verloren gaan als gevolg van hartziekten. Dit rapport van het Institute for Health Metrics and Evaluation van de Universiteit van Washington laat zien dat het mondiale aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten in de loop der jaren aanzienlijk is toegenomen. Dit weerspiegelt de groei en vergrijzing van de wereldbevolking en de bijdragen van vermijdbare stofwisselings-, milieu- en gedragsrisico’s.

Het onderzoek in deze studie benadrukt de dringende noodzaak voor landen om volksgezondheidsstrategieën vast te stellen die gericht zijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het rapport identificeert voor invaliditeit gecorrigeerde levensjaren (DALY’s), verloren levensjaren als gevolg van vroegtijdige sterfte (YLL) en jaren geleefd met een handicap (YLD). Het behandelt specifiek 18 cardiovasculaire pathologieën en geeft schattingen van 15 belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Een van de conclusies van het rapport is dat ischemische hartziekten nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak door hart- en vaatziekten in de wereld zijn. Hoge bloeddruk is de risicofactor met de grootste impact op voor leeftijd gestandaardiseerde, voor invaliditeit gecorrigeerde levensjaren (DALY’s) die aan CVD kunnen worden toegeschreven. Het is noodzakelijk om duurzame manieren te identificeren om met gemeenschappen samen te werken om stappen te ondernemen om beïnvloedbare risicofactoren voor hartziekten te voorkomen en te beheersen, om zo de mondiale last van hartziekten te verminderen.

Het rapport belicht ook de zwaarst getroffen geografische gebieden en roept op tot mondiale actie om informatie te verspreiden en gezondheidsprogramma’s uit te voeren, vooral in moeilijk bereikbare landen. Het benadrukt de noodzaak van strategieën en interventies op het gebied van de volksgezondheid om gedrags-, metabolische en omgevingsrisicofactoren aan te pakken die bijdragen aan hart- en vaatziekten. Dit toont de urgentie van de situatie aan en de noodzaak van gezamenlijke inspanningen om HVZ te bestrijden en te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER