Jaarlijkse veiligheidswaarschuwing voor schaaldieren uitgegeven door het California Department of Public Health
Nieuws

Jaarlijkse veiligheidswaarschuwing voor schaaldieren uitgegeven door het California Department of Public Health

Het California Department of Public Health heeft zijn jaarlijkse veiligheidswaarschuwing voor schelpdieren afgegeven, die op 1 mei van kracht wordt. Deze waarschuwing, die in ieder geval tot 31 oktober van kracht zal zijn, adviseert consumenten om geen sportgeoogste mosselen langs de kust van Californië te eten. Het doel van deze waarschuwing is om het publiek te beschermen tegen vergiftiging die tot een ernstige ziekte kan leiden.

Commercieel geoogste schelpdieren, ongeacht of ze afkomstig zijn van restaurants of vismarkten, zijn vrijgesteld van deze waarschuwing. Dit komt omdat commerciële oogstmachines in Californië zijn gecertificeerd door de CDPH en onderworpen zijn aan strenge testvereisten om ervoor te zorgen dat alle schelpdieren die op de markt komen, gifvrij zijn. Daarom zijn mosselen die beschikbaar zijn voor commerciële consumptie veilig om te eten.

De jaarlijkse mosselwaarschuwing is gericht op het voorkomen van paralytische schelpdiervergiftiging (PSP) en domoïnezuurvergiftiging, ook wel amnesische schelpdiervergiftiging genoemd. Deze ziekten worden veroorzaakt door natuurlijk voorkomende gifstoffen die aanwezig kunnen zijn in schelpdieren, zoals mosselen en kokkels. Koken elimineert deze gifstoffen niet, en vroege vergiftigingssymptomen kunnen tintelingen van de lippen en tong omvatten, gevolgd door ernstiger symptomen zoals evenwichtsverlies, onduidelijke spraak en slikproblemen.

In ernstige gevallen kan vergiftiging leiden tot ademhalingsproblemen, verwarring en desoriëntatie, waardoor onmiddellijke medische aandacht vereist is. Om de gezondheidsrisico’s te verkleinen wordt sportoogsters geadviseerd om tijdens de zomermaanden, vanaf 1 mei, recreatief geoogste mosselen niet te eten. Meer informatie over de quarantaine, PSP en domoïnezuurvergiftiging is te vinden op de website van CDPH. Voor updates over quarantaines en toxines van schaaldieren kunnen individuen de CDPH Biotoxin Information Line bellen op (800) 553-4133.

De volksgezondheidsafdeling van Santa Barbara County verstrekt ook informatie over de jaarlijkse veiligheidswaarschuwing voor schaaldieren om de publieke veiligheid en het bewustzijn tijdens deze periode te garanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER