Jean-Marie Bockel, envoy of Emmanuel Macron to Africa, affirms French army’s presence in Chad
Nieuws

Jean-Marie Bockel, envoy of Emmanuel Macron to Africa, affirms French army’s presence in Chad

Frankrijk heeft zijn voornemen uitgesproken om een ​​militaire aanwezigheid in de Sahelregio te behouden, met name in Tsjaad. De gezant van Emmanuel Macron voor Afrika, Jean-Marie Bockel, bevestigde dit tijdens een bezoek aan N’Djamena, waar hij generaal Mahamat Idriss Déby Itno prees, die al drie jaar aan de macht is na een militaire staatsgreep.

Bockel verklaarde dat Frankrijk Tsjaad en zijn militaire inspanningen in de regio zal blijven steunen. Momenteel zijn er ongeveer duizend Franse soldaten in Tsjaad gestationeerd. Dit besluit komt na een reeks staatsgrepen in buurlanden als Mali, Burkina Faso en Niger, die leidden tot de terugtrekking van Franse troepen.

President Macron heeft Bockel de opdracht gegeven nieuwe vormen van Franse militaire aanwezigheid in de Sahelregio te bespreken om beter te kunnen reageren op veiligheidsuitdagingen. De gezant benadrukte de noodzaak voor Frankrijk om betrokken te blijven bij de regio om Tsjaad te steunen bij het omgaan met verschillende bedreigingen en het handhaven van de stabiliteit.

De aankondiging van de voortdurende aanwezigheid van Frankrijk in Tsjaad komt voorafgaand aan de presidentsverkiezingen waarin de zoon van generaal Déby, 39, de belangrijkste kandidaat is. De politieke situatie in Tsjaad blijft gespannen, met beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en geweld tegen figuren uit de oppositie.

Ondanks deze uitdagingen blijft Frankrijk zich inzetten voor het steunen van Tsjaad en het werken aan stabiliteit in de Sahel. De Franse gezant benadrukte het belang van samenwerking tussen de twee landen om veiligheidsbedreigingen aan te pakken en de vrede in de regio te bevorderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER