Kevin Stefanski van de Browns wordt met een kleine marge Coach van het Jaar bij NFL Honours 2024
Sport

Kevin Stefanski van de Browns wordt met een kleine marge Coach van het Jaar bij NFL Honours 2024

Kevin Stefanski heeft voor de tweede keer de NFL Coach of the Year-prijs gewonnen, aangezien de hoofdcoach van Cleveland Browns slechts de twaalfde werd die de eer meerdere keren veroverde. Stefanski, 41, is de op één na jongste hoofdcoach die de prijs tweemaal heeft gewonnen (Don Shula was 37 toen hij de prijs voor de tweede keer won met de Baltimore Colts in 1968). Stefanski claimde de prijs donderdag tijdens de 13e jaarlijkse NFL Honours in Las Vegas.

De Browns gingen dit seizoen met 11-6 onder Stefanski en startten vijf verschillende quarterbacks, waarvan er vier meerdere starts maakten. Zij zijn het eerste team sinds de Chicago Bears uit 1984 dat de play-offs bereikt nadat ze in het seizoen vijf verschillende quarterbacks hadden gestart. Stefanski is de tweede hoofdcoach in de geschiedenis van Browns met meerdere seizoenen van meer dan 11 overwinningen (Paul Brown is de andere) en is een van de slechts twee Browns-hoofdcoaches die Coach van het Jaar hebben gewonnen (Forrest Gregg was de andere in 1976). De Browns waren het eerste playoff-team sinds 1970 dat het ‘postseason’ inging zonder hun startende quarterback, running back, linker tackle en rechter tackle. Cleveland won met 5-0 in wedstrijden die met drie punten of minder werden beslist. Het enige team met een beter record in de geschiedenis van de NFL waren de Carolina Panthers uit 2003, die in dergelijke wedstrijden met 7-0 wonnen en de Super Bowl bereikten.

Cleveland leidde de NFL dit seizoen in vijf defensieve categorieën, een van de belangrijkste redenen waarom ze de play-offs haalden met vijf verschillende startende quarterbacks. De Browns stonden 270,2 yards per wedstrijd toe gedurende het jaar (het minste sinds de Seattle Seahawks uit 2014) en het drie-en-uit-percentage van 49% was het beste sinds de Tennessee Titans uit 2005. Cleveland leidde ook de competitie in yards per balbezit (20,7) en spelen per balbezit (4,5), samen met toegestane first downs per wedstrijd (14,5).

Stefanski won de prijs eerder in 2020. Hij heeft de Browns twee van hun drie reizen meegenomen naar de play-offs sinds ze in 1999 terugkeerden naar de NFL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER