Kleine rugzak helpt bij de ontdekking van nieuwe soorten: gigantische kolibrie gevonden in de Peruaanse Andes
Technologie

Kleine rugzak helpt bij de ontdekking van nieuwe soorten: gigantische kolibrie gevonden in de Peruaanse Andes

Onderzoekers van het Museum of Southwest Biology (MSB) van de Universiteit van New Mexico (UNM) hebben, in samenwerking met de Pauselijke Katholieke Universiteit van Chili en het Centrum voor Ornithologie en Biodiversiteit in Peru, een belangrijke ontdekking gedaan over gigantische kolibries. De studie, getiteld “Extreme elevatiemigratie stimuleert cryptische soortvorming bij gigantische kolibries” en gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, is het resultaat van acht jaar onderzoek onder leiding van Dr. Jessie Williamson van UNM.

Het onderzoeksteam wilde het mysterie van de verdwijning van migrerende gigantische kolibries na het broedseizoen langs de Pacifische kusten van centraal Chili oplossen. Met behulp van miniatuurvolgapparatuur op de kolibries ontdekten ze dat deze vogels tot meer dan 4.000 voet hoogte stijgen en tot aan het Andesgebergte in Peru vliegen. Deze migratie bestrijkt een afstand van meer dan 5.200 mijl.

Dr. Williamson ontwikkelde een methode om volgapparatuur te bevestigen die klein genoeg is om de zwevende vlucht van de kolibries niet te verstoren, die werd gepubliceerd in de Journal of Avian Biology. Het team ontdekte ook dat migrerende en op grote hoogte verblijvende gigantische kolibries al ongeveer drie miljoen jaar afzonderlijk evolueren, waardoor ze verschillende soorten zijn. Ze identificeerden een nieuwe soort gigantische kolibrie genaamd Patagona chaski.

Dankzij internationale samenwerkingen tussen instellingen uit de Verenigde Staten, Chili en Peru kon het onderzoeksteam veldwerk uitvoeren van zeeniveau tot aan de hoge toppen van de Andes. Deze inspanning werpt licht op de migratie en evolutie van gigantische kolibries en benadrukt het belang van onderzoek naar natuurbehoud en biodiversiteit.

Dr. Williamson zei: “De combinatie van het volgen van migraties met genomica heeft onderzoeksmogelijkheden geopend die een heel leven kunnen vullen.” De studie biedt niet alleen fascinerende inzichten in deze ongelooflijke vogels, maar benadrukt ook het belang van natuurbehoudsinspanningen voor hun bescherming en behoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER