Kleine zwarte gaten ontstaan ​​door de oerknal kunnen sterren ‘van binnenuit’ opeten
Technologie

Kleine zwarte gaten ontstaan ​​door de oerknal kunnen sterren ‘van binnenuit’ opeten

Volgens de huidige theorieën moesten er in de eerste seconden na de oerknal talloze zwarte gaten met microscopische afmetingen ontstaan. Deze gaten staan ​​bekend als ‘primordiaal’ en reizen mogelijk nog steeds in golven door het heelal. Het probleem is dat ze moeilijk te detecteren zijn. Natuurkundigen proberen nog steeds deze oorspronkelijke ‘mini-zwarte gaten’ te vinden en sommigen geloven dat dit de lang gezochte componenten van donkere materie zouden kunnen zijn.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in The Astrophysical Journal en geleid door Earl Bellinger van het Max Planck Instituut voor Astrofysica in München heeft een manier voorgesteld om deze zwarte gaten te lokaliseren. De studie suggereerde dat als sommige van deze zwarte gaten in sterren terecht waren gekomen, gevangen door hun zwaartekracht, ze daar nog steeds zouden kunnen zijn en zich miljarden jaren lang konden voeden met de materie van de sterren.

De studie suggereerde dat een kleine subset van deze zwarte gaten, die langzamer reizen, de kans zouden hebben om door een ster te worden gevangen. Als dit zou gebeuren, denken onderzoekers dat ze ze zouden kunnen vinden. Deze kleine zwarte gaten zouden de ster helemaal niet beïnvloeden of efficiënt groeien en de ster van binnenuit opeten.

De aanwezigheid van een zwart gat in het hart van sterren zou het bestaan ​​van ‘rode achterblijvers’ kunnen verklaren: sterren die rode reuzen zijn maar kouder zijn dan normaal. De onderzoekers denken dat deze sterren ‘Hawking-sterren’ zouden kunnen zijn, aangedreven door kleine zwarte gaten in hun kern.

Het team wil verder onderzoeken hoe zwarte gaten sterren van binnenuit kunnen verslinden en die informatie vervolgens gebruiken om te observeren hoe Hawking-sterkandidaten pulseren en te bepalen of ze daadwerkelijk zwarte gaten herbergen.

Als er oorspronkelijke zwarte gaten bestaan, zouden ze overal in het heelal kunnen voorkomen, inclusief onze eigen kosmische omgeving, hoewel hun hoge snelheden en uitzonderlijk kleine afmetingen wetenschappers ervan hebben weerhouden ze te detecteren. Het team hoopt in de toekomst manieren te vinden om deze zwarte gaten te detecteren en te observeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER