Nieuws

Klinkt uw stem of kauwen vreemd? Mogelijk heeft u misofonie

De geluiden en geluiden van het kauwen op voedsel, het kauwen van kauwgom, het drinken van soepen en drankjes kunnen voor de meesten aanstootgevend zijn, maar voor sommige mensen is het knarsen of knabbelen aan de Beasley-grill. Het is zo ondraaglijk dat ik geïrriteerd raak en de kamer uit ren. Op een nabijgelegen wortel.

Reden tot bezorgdheid? Verslag over geschenken ontvangen door premier Netanyahu
‘Tweede hypotheek’: Duizenden ouders dreigen de betaling van hun slaapzaal op te zeggen

Misofonie is een selectieve overgevoeligheid voor geluiden en geluiden, en mensen die aan dit fenomeen lijden ervaren angst en woede wanneer ze bepaalde geluiden horen, zoals het kauwen van voedsel, ademen, hoesten en schrijven. veroorzaakt negatieve gevoelens zoals Hoewel veel mensen aan deze ziekte lijden, is het fenomeen nog niet officieel gedefinieerd als een aandoening in de medische verklaring van DSM.

De Amerikaanse neurowetenschappers Powell en Margaret Gustavove bestudeerden dit fenomeen begin jaren negentig. In 2001 legden onderzoekers uit dat dit verwijst naar persoonlijke ervaringen die niet afhankelijk zijn van de luidheid of frequentie van het geluid, maar uitsluitend verband houden met geluiden die staten van frustratie, walging en woede veroorzaken. Hun theorie is dat het herhaaldelijk horen van deze geluiden negatieve emoties creëert.

Sommige onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum in Nederland schrijven de stoornis toe aan ouder-kindconflicten die doorgaans optreden tijdens gezinsmaaltijden en associëren negatieve emoties met normale geluiden zoals eet- en kauwgeluiden. Er is een kans

Alexandra Sadik, een deskundige op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, zei: “De wetenschappelijke verklaring voor deze aandoening is dat het zenuwstelsel uit balans is bij het interpreteren van auditieve en zelfs visuele stimuli, waardoor deze geluiden worden overdreven. Om deze reden”, zei hij. Dit syndroom kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. “

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met het geluidsgevoeligheidssyndroom ook last hebben van hoge bloeddruk, hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van stress als reactie op geluiden, stemmen en lawaai.

Mensen die aan dit fenomeen lijden, vermijden vaak het gezelschap van mensen, waardoor ze zich ongemakkelijk, boos en walgend voelen.

Mensen die aan dit fenomeen lijden, vermijden vaak de nabijheid van mensen (Foto: Ingeimage)

Sadiq biedt verschillende manieren om met dit fenomeen om te gaan.

draag oordopjes
muziek luisteren met een koptelefoon
Zet je tv of radio aan om achtergrondgeluiden af ​​te spelen
Probeer uw blootstelling aan lawaai te verminderen
Als u denkt dat de symptomen van dit syndroom op het punt staan ​​te verschijnen, ga dan weg of gebruik een andere kalmerende methode, zoals diep ademhalen.
zorg ervoor dat je oefent
Zorg voor voldoende slaap om je geest te ontspannen

“Studies hebben aangetoond dat deze gevoeligheid voor geluid verband houdt met genialiteit en creativiteit”, zegt Sadik. Als u omgevingsgeluiden hoort, zoals kauwgeluiden, bevindt u zich in een psycho-ecologische toestand en hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

Volgens haar: “Er zijn geen goedgekeurde medicijnen om misofonie te behandelen, maar psychiaters roepen op tot medicijnen om de symptomen te behandelen die gepaard gaan met misofonie, waaronder medicijnen om zenuwen, depressie en angst te behandelen.

Aanbevolen behandelingen combineren CBT (cognitieve gedragstherapie) en ACT (acceptatie en commitment) therapie.

CGT is een behandeling die een reeks psychotherapeutische methoden omvat die ideeën uit gedrags- en cognitieve therapie combineren. Alle behandelingen zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat psychopathologie het gevolg is van onaangepaste associaties die het gedrag, de gedachten en de gevoelens van de patiënt beïnvloeden. Psychopathologie wordt in stand gehouden door onaangepaste cognitieve en gedragsmatige processen. Het doel van de behandeling is om de recente geschiedenis van psychopathologische symptomen van de patiënt te onderzoeken en de context van het optreden ervan te begrijpen. Veel van de benaderingen moedigen daarom een ​​emotionele herinnering aan de ‘probleemsituatie’ aan en vervolgens afstand. Afstand nemen kan worden uitgedrukt als cognitief werk (het opnieuw onderzoeken van de gedachten die in de situatie opkwamen) of het overwegen van alternatief gedrag dat had kunnen worden gebruikt.

Gedragsbenaderingen zijn onder meer gebaseerd op latente conditioneringsmodellen, volgens welke cognitieve processen, zoals automatische gedachten, worden verworven door middel van leerprocessen die vergelijkbaar zijn met gedragsmatig leren. Cognitieve benaderingen zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat iedereen anders op de werkelijkheid reageert, afhankelijk van de interpretatie die hij eraan geeft. CGT-therapie combineert het idee dat een verandering in de perceptie van de werkelijkheid door de patiënt (zoals bij cognitieve therapie) nodig is om verandering bij de patiënt teweeg te brengen en dat er een verandering in het gedrag van de patiënt nodig is. Het aanleren en oefenen van nieuw gedrag (zoals gebruikelijk bij gedragstherapie) is ook vereist.

De meeste hedendaagse benaderingen zijn echter geïntegreerd en richten zich op zowel cognitieve, gedragsmatige, affectieve, interpersoonlijke als biologische factoren. Dit type klinische theorie houdt zich primair bezig met de instandhoudingsfactoren van de stoornis en niet zozeer met de etiologie ervan. In tegenstelling tot psychodynamische benaderingen leggen de meeste cognitieve gedragstherapieën minder nadruk op de dialoog tussen therapeut en patiënt over de therapeutische relatie.

Het is aangetoond dat deze combinatietherapie effectief is bij de behandeling van angststoornissen, paniekstoornissen, depressie en eetstoornissen. Cognitieve gedragstherapie is ook succesvol geweest in de context van sociale fobie, posttraumatische stressstoornis, obsessief-compulsieve stoornis en gegeneraliseerde angststoornis.

Misofonie kan ook in verband worden gebracht met andere psychische aandoeningen, zoals een obsessief-compulsieve stoornis, een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis, het Tourette-syndroom, eetstoornissen, depressie, bipolaire stoornis en autisme.

LAAT EEN REACTIE ACHTER