Lenin’s Legacy Fades: A Century after his Death, Ordinary Russians Show Little Interest
Nieuws

Lenin’s Legacy Fades: A Century after his Death, Ordinary Russians Show Little Interest

Een eeuw na zijn dood wordt het zorgvuldig bewaarde lichaam van Vladimir Iljitsj Lenin tentoongesteld in een mausoleum op het Rode Plein, dat dient als een grimmige herinnering aan het Russische communistische verleden. De gewone Russen hebben echter grotendeels de vader van de bolsjewistische revolutie van 1917, die de Sovjet-Unie stichtte, en de honderdste verjaardag van zijn dood genegeerd. Er zijn weinig officiële evenementen gepland ter gelegenheid van het eeuwfeest op zondag, behalve een ceremonie van de Communistische Partij bij zijn graf in de schaduw van het Kremlin. President Vladimir Poetin, die Lenin publiekelijk heeft berispt voor zijn rol bij het verdelen van het Russische Rijk in natiestaten als Oekraïne, heeft in plaats daarvan Jozef Stalin verdedigd, de man die de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog naar de overwinning leidde en al zijn politieke tegenstanders uitschakelde. in een schrikbewind.

Vladimir Iljitsj Oeljanov (Lenin) stierf op 21 januari 1924, en de Sovjetautoriteiten balsemden zijn lichaam en bouwden een mausoleum voor hem. De tempel van rode en zwarte gepolijste steen werd in oktober 1930 in het hart van het Rode Plein gebouwd en bood tot 1961 kortstondig onderdak aan de stoffelijke resten van Stalin. In de Sovjettijd stonden enorme mensenmassa’s in de rij om hun respect te betuigen aan Lenin, maar vandaag de dag vinden ceremonies in De eerbetoon aan revolutionairen wordt vooral bijgewoond door mensen die nostalgisch zijn naar de communistische periode, waarbij het gebalsemde lichaam van Lenin een toeristische attractie wordt.

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 is er in de Russische media regelmatig een debat verschenen over de vraag of het mausoleum gesloten moet worden en het lichaam van Lenin begraven moet worden. Dit voorstel stuitte echter op felle weerstand van de communisten en de autoriteiten hebben er nooit serieus over nagedacht. Poetin noemt Lenin zelden, en zijn recente aanval op de leider van de Oktoberrevolutie, slechts enkele dagen voordat hij zijn troepen opdracht gaf Oekraïne binnen te vallen in 2022, was veelbetekenend.

Lenins imago domineert nog steeds veel stadscentra in Rusland, hoewel de meeste beelden werden verwijderd na de ineenstorting van de USSR. In Moskou torent het 22 meter hoge Lenin-monument nog steeds uit boven het Kaluga-plein. Poetin verwijst vaak naar Stalin als een model van overwinning en macht, terwijl Lenin als een verliezer wordt gezien. Volgens socioloog Alexey Levinson zijn de prestaties van Lenin geannuleerd of nooit uitgekomen, in tegenstelling tot Stalin die ondanks zijn misdaden als oorlogsheld wordt beschouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER