Technologie

Maak kennis met de nieuwste M3-processors van Apple

Opnieuw bleek Apple’s langverwachte verrassingsgebeurtenis waar te zijn. Het evenement, ook wel het ‘angstaanjagend snelle’ evenement genoemd, vond plaats op Halloween in Apple Park, compleet met mist, vleermuizen en een onverwachte timing van één uur in de ochtend (Spaanse tijd). Tim Cook, in het zwart gekleed, kwam uit de schaduw tevoorschijn om de aankondigingen te doen. Zoals verwacht onthulde het evenement de nieuwe Apple-processors: Silicon M3, M3 Pro en M3 Max. Het unieke aspect van deze release was dat alle drie de processors samen werden gelanceerd, waarmee de traditie van gespreide releases van eerdere generaties werd doorbroken. Deze processors werden vergezeld door de nieuwe MacBook Pro- en iMac-computers, die als eerste werden aangedreven door deze chips.

De nieuw gearriveerde M3-chipfamilie brengt verschillende nieuwe functies met zich mee. Deze chips zijn vervaardigd met behulp van drie nanometer-technologie, die eerder werd tentoongesteld in de A17-chip van de iPhone 15 Pro, en markeren de eerste keer dat deze geavanceerde technologie op computers wordt geïntroduceerd. De GPU van de M3-processors heeft een volledige vernieuwing ondergaan, wat resulteert in een prestatieverbetering van 65% ten opzichte van de M1 en een verbetering van 20% ten opzichte van de M2 ​​van vorig jaar. Een belangrijke vooruitgang in de GPU is de implementatie van Dynamic Caching, waarmee het geheugen in realtime dynamisch kan worden toegewezen op hardwareniveau. Dit betekent dat de chip alleen de benodigde hoeveelheid geheugen voor elke specifieke taak gebruikt, in plaats van deze gelijkmatig te verdelen op basis van de meest veeleisende taak die door de software wordt bepaald. Deze architecturale revolutie zal een grote impact hebben op de prestaties en het energieverbruik, vooral bij ontwerptoepassingen en gaming die veel hulpbronnen verbruiken.

Een ander opvallend kenmerk van de nieuwe processors is het Mesh Shading-renderingsysteem, dat de verwerking van afbeeldingen en complexe scènes verbetert terwijl er minder processorbronnen worden gebruikt. Over het geheel genomen biedt de M3-chipfamilie 2,5 keer meer prestaties dan de eerste generatie M1 en 1,8 keer meer dan de vorige M2. Op het gebied van energie-efficiëntie beweert Apple dat de nieuwe chips hun maximale prestaties kunnen bereiken met slechts de helft van het vermogen van een M1. Om het in perspectief te plaatsen: de M3-chips leveren bijna twee keer zoveel kracht als de 12-core chip van een laptop, terwijl ze vijf keer minder energie verbruiken.

Qua specificaties bieden de drie nieuwe M3-processors verschillende configuraties:

– 8-core CPU (4 prestatie- en 4 efficiëntiekernen)
– 10-core GPU
– RAM-opties: 8 GB, 16 GB of 24 GB
– Hardwareversnelling voor ray tracing
– 16-core neurale motor
– Geheugenbandbreedte van 100 GB/s
– 35% krachtiger dan de M1 en 20% krachtiger dan de M2 ​​in termen van CPU-prestaties
– GPU is 65% sneller dan de M1 en 20% sneller dan de M2

– 11-core CPU (5 prestatie- en 6 efficiëntie-kernen)
– 14-core GPU
– RAM-opties: 18 GB, 36 GB, 48 GB, 64 GB, 96 GB of 128 GB
– Hardwareversnelling voor ray tracing
– 16-core neurale motor
– Geheugenbandbreedte van 150 GB/s
– 40% krachtiger dan de M1 Pro en 10% krachtiger dan de M2 ​​Pro in termen van CPU-prestaties

– 14-core CPU (10 prestatie- en 4 efficiëntie-kernen)
– 40-core GPU
– RAM-opties: 36 GB, 48 GB, 72 GB, 96 GB of 128 GB
– Hardwareversnelling voor ray tracing
– 16-core neurale motor
– Geheugenbandbreedte van 300 GB/s
– 80% krachtiger dan de M1 Max en 10% krachtiger dan de M2 ​​Max in termen van CPU-prestaties

Naast de processors introduceerde Apple ook de nieuwe iMac- en MacBook Pro-modellen die deze chips zullen gebruiken. De iMac kreeg een langverwachte update, met een 24-inch model vanaf € 1.619. De MacBook Pro is verkrijgbaar in versies van 14 inch en 16 inch, met prijzen vanaf € 2.029. Opvallend is dat er geen nieuw 13-inch MacBook-model is uitgebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER