Marktveteraan voorspelt een stijging van 50% in 2026 in geval van inflatiestijging
Nieuws

Marktveteraan voorspelt een stijging van 50% in 2026 in geval van inflatiestijging

Volgens marktveteraan Ed Yardeni zou de goudprijs eind volgend jaar kunnen stijgen tot $3.500 per ounce. Dit impliceert een stijging van de waarde van goud met bijna 50%, mocht de inflatie een tweede piek ervaren. Andere economen hebben ook gewaarschuwd voor een mogelijke tweede inflatiepiek als gevolg van de aanhoudende prijsdruk in de economie.

Yardeni suggereerde dat de goudprijs tot 2025 zou kunnen blijven stijgen als de inflatie weer begint te stijgen. Hij trok parallellen met de jaren zeventig, toen de goudprijs samen met de inflatie steeg, en wees erop dat goud tegen het einde van het jaar $3.500 per ounce zou kunnen bereiken. Factoren die bijdragen aan deze potentiële toename zijn onder meer verstoringen van de toeleveringsketen, geopolitieke conflicten en een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt.

De inflatie is enigszins afgekoeld ten opzichte van de vorige hoogtepunten, maar er bestaat bezorgdheid over een heropleving als gevolg van verschillende factoren, zoals problemen met de toeleveringsketen en geopolitieke conflicten. De stijgende olieprijzen dragen ook bij aan deze inflatoire druk, waarbij Brent-olie onlangs de $90 per vat overschreed. Yardeni voorspelde dat de olieprijs de $100 per vat zou kunnen overschrijden als de conflicten in het Midden-Oosten zouden intensiveren, wat de inflatie verder zou aanwakkeren.

Er is volgens Yardeni een kans van 20% dat de inflatie een tweede piek kan bereiken, wat kan leiden tot een bullish run voor goud. Andere voorspellingen, zoals die van econoom David Rosenberg, suggereren ook meer opwaarts potentieel voor de goudprijs in de komende jaren. Dit zou kunnen worden beïnvloed door factoren zoals mogelijke renteverlagingen door de Fed en toenemende geopolitieke spanningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER