Mars-helikoptermissie afgebroken door schade aan vindingrijkheid
Nieuws

Mars-helikoptermissie afgebroken door schade aan vindingrijkheid

NASA’s Ingenuity Mars-helikopter, die onlangs geschiedenis schreef met de eerste gemotoriseerde vlucht op een andere planeet, heeft nu schade opgelopen tijdens de missie. Rapporten van de ruimtevaartorganisatie zeggen dat als gevolg van een “noodlanding” de rotors van de helikopter zijn beschadigd, waardoor deze niet meer kan vliegen.

Bill Nelson van de NASA prees het vliegtuig, noemde het ‘de kleine helikopter die dat kon’ en gaf commentaar op de uitvoering van veel meer missies dan de bedoeling was. Het succes van Ingenuity heeft volgens Nelson mogelijkheden geopend voor toekomstige vluchten in ons zonnestelsel.

Ondanks dat het een baanbrekende impact had op toekomstige missies, lieten beelden gemaakt door een grondvoertuig zien dat de rotorbladen van Ingenuity beschadigd waren. NASA onderzoekt momenteel de omstandigheden van het incident.

De Ingenuity-helikopter werd in februari 2021 met de Perseverance-rover naar Mars vervoerd en was aanvankelijk bedoeld om een ​​korte technologiedemonstratie uit te voeren om te laten zien dat vliegen mogelijk was binnen de atmosfeer van Mars. Het ging de rover echter ondersteunen door previews te geven van potentiële interessegebieden. Voordat de missie eindigde, vloog Ingenuity ruim 14 keer verder dan gepland en voerde 72 vluchten uit.

Na het einde van de missie rouwen velen om het verlies van de helikopter. Ondanks de terugtrekking uit dienst, is het waarschijnlijk op het juiste moment gekomen, nu de Perseverance-rover op het punt staat lange, snelle ritten te ondernemen om de rand van de Jezero-krater te bereiken. Het is onzeker of Ingenuity de rover op dit punt had kunnen bijhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER