Mauricio Macri’s Statement Opposing María Corina Machado’s Disqualification in Venezuela
Nieuws

Mauricio Macri’s Statement Opposing María Corina Machado’s Disqualification in Venezuela

Steun voor Maria Corina Machado, de tegenstander van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, komt van bijna dertig voormalige presidenten van Spanje en Latijns-Amerikaanse landen. De steun komt als reactie op het feit dat het Venezolaanse Hooggerechtshof (TSJ) een sanctie heeft bekrachtigd die Machado verhindert om tot 2036 deel te nemen aan de verkiezingen. De voormalige presidenten, waaronder Mauricio Macri, Jose Maria Aznar, Sebastián Piñera en Luis Alberto Lacalle, hebben ondertekend een document waarin zij hun steun betuigen aan Machado als de legitieme vertegenwoordiger van de oppositie in Venezuela.

De groep, bekend als het Democratisch Initiatief van Spanje en Amerika (IDEA), riep de “garantielanden” van de Barbados-overeenkomsten op om dienovereenkomstig te handelen om het recht van elke politieke actor om zijn kandidaat te selecteren te waarborgen. Ze drongen er ook bij de Europese Unie (EU) op aan om haar belofte kracht bij te zetten om de terugkeer van Venezuela naar het democratische pad te garanderen.

De uitspraak van de TSJ tegen Machado en de tweevoudig presidentskandidaat Henrique Capriles heeft tot verontwaardiging geleid bij de voormalige presidenten, die het zien als een schending van de democratische beginselen. De uitspraken worden gezien als politiek gemotiveerd en bevooroordeeld ten gunste van de Maduro-regering, waarbij Machado wordt gestraft voor haar vermeende deelname aan een corruptiecomplot georkestreerd door het voormalige parlementshoofd, Juan Guaidó.

De voormalige presidenten bekritiseerden ook de invloed van Maduro op het Hooggerechtshof en noemden het een herhaalde minachting voor de essentiële elementen en fundamentele componenten van de democratie. Ze benadrukten het belang van het respecteren van de democratische principes en drongen aan op internationale steun om een ​​democratische weg voor Venezuela te garanderen.

Over het geheel genomen betekent de steun van de voormalige presidenten voor Maria Corina Machado een verenigd front tegen de autoritaire acties van de Maduro-regering en een oproep tot het hooghouden van de democratische principes in Venezuela.

LAAT EEN REACTIE ACHTER