Member states of the European Union reach consensus on implementing new sanctions targeting Russia
Nieuws

Member states of the European Union reach consensus on implementing new sanctions targeting Russia

De lidstaten van de Europese Unie hebben op de top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel overeenstemming bereikt over nieuwe sancties tegen Rusland. Deze sancties omvatten onder meer een importverbod op Russische diamanten. De EU is van plan om vanaf januari de import van ruwe diamanten uit Rusland te verbieden en vanaf maart gefaseerde importbeperkingen in te voeren op diamanten uit Rusland die in derde landen zijn verwerkt. Tegen september zal er een traceerbaarheidssysteem worden ingevoerd om de herkomst van diamanten te traceren. België leidde de ontwikkeling van dit systeem en stond aanvankelijk sceptisch tegenover het importverbod vanwege de vrees dat Russische diamanten via derde landen op de westerse markten terecht zouden komen.

De afgelopen dagen waren de lidstaten dicht bij een akkoord, waarbij Oostenrijk een voorbehoud maakte. Volgens diplomatieke bronnen is dit voorbehoud inmiddels echter ingetrokken. Hoewel het besluit nog moet worden geformaliseerd, hebben de Europese leiders de goedkeuring van het pakket op de top in Brussel verwelkomd. Het pakket omvat ook maatregelen om de werking van het prijsplafond voor de handel in Russische olie te verbeteren en legt aanvullende maatregelen op tegen het omzeilen van eerdere sancties.

De EU heeft sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 twaalf sanctiepakketten tegen Rusland goedgekeurd. Deze maatregelen worden binnen de G7 gecoördineerd in pogingen om druk uit te oefenen op Rusland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER