Momenteel is er geen overeenstemming over het Stabiliteitspact.
Nieuws

Momenteel is er geen overeenstemming over het Stabiliteitspact.

Na acht uur discussie eindigde het Ecofin-diner zonder overeenstemming over het nieuwe Stabiliteits- en Groeipact. Een diplomatieke bron legde uit dat het Spaanse voorzitterschap een nieuwe compromistekst op tafel had gelegd, maar dat iedereen in de zaal daar ontevreden over was. De Europese bron merkte op dat er vooruitgang was geboekt, maar dat er nog meer werk nodig was op het gebied van de opstelling en juridische kalibratie. De samenstellende elementen van een overeenkomst waren aanwezig, maar het laatste werk was noodzakelijk.

De door het Spaanse voorzitterschap gepresenteerde compromistekst werd niet goed ontvangen. Geen enkel land sprak openlijk zijn tevredenheid uit over de tekst en benadrukte dat de overeenkomst verre van dichtbij leek. De Italiaanse minister van Economische Zaken herhaalde zijn standpunt dat de begrotingsregels consistent moeten zijn met de politieke doelstellingen van individuele landen en van Europa als geheel.

In het laatste ontwerp werd een minimale gemiddelde schuldverlaging van 1% per jaar gevraagd voor landen met een schuld/bbp-ratio van meer dan 90% van het bbp. De Franse en Duitse ministers hadden verschillende meningen over de behandeling van buitensporige tekorten, waarbij de Franse minister verzocht om een ​​vermindering van de structurele aanpassingen voor landen die investeringen en hervormingen doorvoeren. De lidstaten bleven ook verdeeld over de indicator waarmee de tekortaanpassing zou worden gemeten.

Ondanks het uitblijven van overeenstemming is er de wil aan tafel om een ​​overeenkomst te sluiten, en de gesprekken zullen naar verwachting de komende dagen worden voortgezet. De concepttekst zal verder worden geëvalueerd en beoordeeld voordat de onderhandelingen worden voortgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER