Na het verzamelen van gegevens van de donkere kant van de maan wordt de Chinese maansonde nu terug verwacht
Technologie

Na het verzamelen van gegevens van de donkere kant van de maan wordt de Chinese maansonde nu terug verwacht

De Chinese maansonde Chang'e-6 begint aan zijn terugreis van de donkere kant van de maan naar de aarde, met monsters aan boord die licht kunnen werpen op de vroege evolutie van het zonnestelsel. Chang'e-6, genoemd naar de Chinese maangodin, werd op 3 mei gelanceerd vanuit de provincie Hainan. Het landde op 1 juni op de Zuidpool – het Aitken Basin, een onontgonnen gebied aan de andere kant van de maan. Deze missie volgt op China's eerdere succesvolle monsterverzamelingsmissie aan de nabije kant van de maan in december 2020, na een onderbreking van 44 jaar.

Aangenomen wordt dat de Zuidpool – Aitken Basin is ontstaan ​​tijdens een periode van intense bombardementen in de geschiedenis van het zonnestelsel, de aarde en de maan. De monsters verzameld door Chang'e-6 zullen naar verwachting waardevolle inzichten verschaffen in deze gebeurtenis en wetenschappers helpen de geologische geschiedenis van de maan beter te begrijpen. Na de landing besteedde de sonde 14 uur aan het verzamelen en opslaan van 2 kilogram materiaal, wat een belangrijke prestatie betekende bij het verkennen van de maan.

Ondanks verbeteringen in de boor- en bemonsteringstechnologie kunnen er problemen optreden tijdens de bemonsteringsfase, zoals ervaren tijdens de Chang'e-5-missie. De door Chang'e-6 verzamelde monsters zullen terug naar de aarde worden overgebracht met behulp van een complexe manoeuvre waarbij een ontmoeting in een baan om de maan plaatsvindt. De monsters zullen naar verwachting op 25 juni in Binnen-Mongolië landen, waar ze zullen worden geanalyseerd door Chinese en Europese wetenschappers.

De samenwerking tussen Europese en Chinese wetenschappers bij het analyseren van de Chang'e-5-monsters werd door James Carpenter omschreven als “extreem goed” en benadrukte het belang van internationale samenwerking bij maanonderzoek. De wetenschappelijke gemeenschap wacht met spanning op de analyse van de Chang'e-6-monsters, die nieuwe inzichten zouden kunnen bieden in de geschiedenis van de maan en haar verbinding met het bredere zonnestelsel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER