New Amendment Allows Citizens to Obtain a Permanent Identity Card Anywhere
Nieuws

New Amendment Allows Citizens to Obtain a Permanent Identity Card Anywhere

De tijdelijke maatregel die eind juli tot eind augustus van dit jaar werd ingevoerd, waardoor burgers identiteitskaarten konden aanvragen bij politieadministraties en -bureaus buiten hun woonplaats, was zeer effectief, zoals woensdag gemeld door Večernji list. Deze maatregel hielp de lasten voor de drukste administraties en stations te verlichten, waardoor de procedure voor burgers werd vereenvoudigd. Als gevolg hiervan heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken permanente wetswijzigingen voorgesteld om burgers de mogelijkheid te bieden permanent van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Onder de huidige wet kunnen burgers alleen aanvragen voor identiteitskaarten indienen bij politiebureaus of -bureaus op basis van hun woon- of verblijfplaats. Er worden echter uitzonderingen gemaakt in geval van natuurrampen, noodsituaties of soortgelijke buitengewone omstandigheden. In het licht van de COVID-19-pandemie konden burgers wier identiteitskaart tijdens deze periode verliep, hun oude gebruiken totdat de pandemie voorbij was. Dit leidde tot een sterke stijging van het aantal aanvragen voor nieuwe identiteitskaarten nadat de pandemie voorbij was verklaard.

Tot 31 augustus van dit jaar konden burgers aanvragen voor nieuwe identiteitskaarten indienen bij stations en administraties die zij minder belast achtten, ongeacht of ze zich in hun woonplaats of verblijf bevonden. Dit maakte het proces veel gemakkelijker voor burgers, vooral voor degenen die aan de grens van twee provincies woonden, waar het station van de aangrenzende provincie wellicht beter toegankelijk is dan het station van hun eigen provincie. Deze verandering heeft geresulteerd in aanzienlijke verbeteringen voor burgers die hun identiteitskaart willen verkrijgen of vernieuwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER