Technologie

Nike spant een rechtszaak aan tegen New Balance en Skechers wegens patentinbreuk: onderzoek naar de betwiste technologie en meer

Toonaangevende schoenenfabrikanten zijn momenteel verwikkeld in een technologieoorlog, waarbij Nike naar verluidt rivalen New Balance en Skechers heeft aangeklaagd. De federale rechtszaak werd op maandag 7 november aangespannen, waarbij de bedrijven werden beschuldigd van het schenden van patenten met betrekking tot Nike’s technologie voor het maken van de bovenste delen van sneakers, volgens een rapport van persbureau Reuters.

De klacht van Nike tegen New Balance is ingediend bij de federale rechtbank van Massachusetts, terwijl Nike het in Californië gevestigde Skechers in Los Angeles heeft aangeklaagd. In beide rechtszaken wordt beweerd dat verschillende sportschoenen van New Balance en sneakers van Skechers misbruik maken van de gepatenteerde Flyknit-technologie van Nike. Dankzij de gepatenteerde technologie kan Nike hoogwaardige bovenwerken maken met minder materialen en afval. Schoenen van New Balance’s Fresh Foam, FuelCell en andere lijnen zouden inbreuk maken op de patentrechten van Nike, terwijl de merken Ultra Flex en Glide Step van Skechers ook in de rechtszaak worden genoemd.

Nike heeft de rechtbank om een ​​onbepaald bedrag aan schadevergoeding gevraagd, evenals een bevel om New Balance en Skechers permanent te weerhouden van inbreuk op de patenten.

Flyknit-technologie, die centraal staat in de rechtszaken, wordt gebruikt voor hardloop-, voetbal- en basketbalschoenen. Op de website van Nike wordt uitgelegd dat de Flyknit-technologie “zeer sterke vezels gebruikt om een ​​lichtgewicht bovenwerk te creëren met gerichte ondersteunings-, stretch- en ademende eigenschappen.” Dit is niet de eerste keer dat Nike een rivaal heeft aangeklaagd vanwege de Flyknit-technologie, nadat het eerder rechtszaken had aangespannen tegen Adidas, Puma en Lululemon. Terwijl Adidas en Puma hun rechtszaken hebben geschikt, loopt de zaak van Nike tegen Lululemon nog steeds.

In reactie op de rechtszaak verklaarde New Balance dat ze “de intellectuele eigendomsrechten van concurrenten volledig respecteren, maar dat Nike niet het exclusieve recht bezit om schoenen te ontwerpen en produceren volgens traditionele productiemethoden die al tientallen jaren in de industrie worden gebruikt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER