Sport

Nuno Ribeiro, Portugees sportdirecteur, is 25 jaar geschorst wegens doping

De Portugese sportdirecteur Nuno Ribeiro heeft een dopingschorsing van 25 jaar gekregen, een van de langste in de wielergeschiedenis, die loopt tot 2047. Het verbod werd opgelegd vanwege zijn betrokkenheid bij de handel in, het bezit en de levering van illegale middelen, waaronder verschillende hormonale drugs. zoals testosteron, corticoïden en steroïden. Het verbod was een gevolg van het Prova Limpa-onderzoek, dat ook leidde tot de ontmanteling van de ploeg W52-Oporto, een van de beste professionele wielerploegen van Portugal. De zaak moet nog bij de Portugese rechtbank komen, maar vorig jaar werden tien renners van de ploeg geschorst wegens doping door de Portugese Antidopingautoriteit.

Nuno Ribeiro mag tot 15 december 2047 niet meer fietsen en wordt geconfronteerd met juridische gevolgen als gevolg van zijn betrokkenheid bij de handel in, het bezit en de levering van illegale stoffen binnen de wielersport. Het verbod is een van de langste in de geschiedenis van de wielersport en was het resultaat van het Prova Limpa-onderzoek, dat ook leidde tot de ondergang van W52-Oporto, een van de beste professionele wielerploegen van Portugal. De zaak moet nog bij de Portugese rechtbanken komen en Ribeiro was in 2009 al positief getest op EPO, waardoor hij de Volta a Portugal-titel verloor.

Ribeiro is niet de enige persoon die betrokken was bij het dopingschandaal. Jose Rodriguez, voormalig soigneur en medewerker DS bij W52-FC Porto, kreeg vorig jaar ook een lange schorsing, het maximaal haalbare onder de Portugese antidopingwetgeving. De zaak loopt nog en heeft tot grote zorgen geleid binnen de fietsgemeenschap. De betrokkenheid van professionele topwielerploegen en renners bij dopingschandalen heeft geleid tot meer toezicht en toezicht binnen de sport.

LAAT EEN REACTIE ACHTER