Onderzoekers produceren per ongeluk de meest compacte en smalle knoop ter wereld
Nieuws

Onderzoekers produceren per ongeluk de meest compacte en smalle knoop ter wereld

Een recente ontdekking heeft geresulteerd in het leggen van de kleinste, stevigste knoop die ooit door wetenschappers is vastgelegd. De knoop heeft de vorm van een klaverblad, het eenvoudigste type niet-triviale knoop, die slechts 54 atomen bevat. Deze minieme draai is een ‘metallaknot’ waarbij goud betrokken is en is een zelfassemblerende structuur die de wetenschappers onbedoeld ontdekten toen ze probeerden koolstofstructuren te verbinden met goudacetyliden, een klasse van chemische verbindingen. Deze ontdekking werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications in een artikel dat op 2 januari werd gepubliceerd.

Richard Puddephatt, scheikundige aan de University of Western Ontario en co-auteur van het onderzoek, vertelde New Scientist dat de onderzoekers verrast waren door deze recordbrekende knoop. De knoop had drie dooreengevlochten kruisingen en geen losse uiteinden, wat leek op een klavertje drie. Puddephatt merkte ook op dat de knoop zo strak was dat hij een nieuw record vestigde met een backbone-to-crossing ratio (BCR) van 23, waarmee hij de vorige recordhouder overtrof met een BCR van 24.

Het belang van moleculaire knopen, zoals de klaverknoop, wordt in het onderzoek benadrukt vanwege hun impact op de eiwitstructuur, de functie van DNA, RNA en eiwitten, en de ontwikkeling van nuttige moleculaire materialen. In combinatie met andere knopen kunnen klaverbladknopen voortbouwen op de fundamentele aspecten van de knopentheorie. Het begrijpen van deze structuren kan leiden tot vooruitgang bij het bouwen van effectievere kunststoffen en het ontwikkelen van nieuwe soorten chemotherapieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER