Ontberen jongeren eigenlijk motivatie?
Nieuws

Ontberen jongeren eigenlijk motivatie?

Socrates, een oude Griekse filosoof, klaagde over de luiheid van de jeugd van zijn tijd. Het is echter niet alleen de generatie die het arbeidsethos bepaalt, maar ook de algemene omstandigheden op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om na te denken over welke maatregelen effectiever zijn dan simpelweg met de vinger naar een bepaalde generatie te wijzen.

Op 29-jarige leeftijd word ik niet langer beschouwd als onderdeel van de ‘Gen Z’-generatie, waartoe individuen behoren die tussen 1997 en 2012 zijn geboren. Deze generatie wordt vaak bekritiseerd omdat ze lui, gerechtigd en veeleisend is. Toch is de kritiek op jongere generaties niet nieuw, aangezien zelfs grote filosofen als Socrates hun bezorgdheid uitten over het gedrag van jonge mensen.

Eén economisch principe waarmee rekening moet worden gehouden, is dat gedragsveranderingen niet altijd wijzen op veranderingen in voorkeuren. Mensen passen hun gedrag aan op basis van veranderende omstandigheden. Naarmate de inkomens stijgen, kunnen individuen er bijvoorbeeld voor kiezen om minder te werken om prioriteit te geven aan andere aspecten van hun leven, zoals tijd doorbrengen met familie.

In Zwitserland zijn de werkuren de afgelopen twintig jaar afgenomen, terwijl de lonen zijn gestegen. Deze trend wordt beïnvloed door factoren als veranderingen in de productiviteit en de uitbreiding van de verzorgingsstaat. Hoewel beschuldigingen van luiheid en rechtschapenheid vaak tegen Generatie Z zijn gericht, blijkt uit gegevens dat de tevredenheid over het werk doorgaans toeneemt met de leeftijd, wat erop wijst dat kwesties van ontevredenheid niet uniek zijn voor een bepaalde generatie.

Het is belangrijk om de bredere randvoorwaarden van de arbeidsmarkt aan te pakken om de arbeidsprikkels te vergroten. In plaats van een specifieke generatie de schuld te geven, is het van cruciaal belang een omgeving te creëren waarin werk voor alle individuen lonend en plezierig is. Door de werkprikkels te verbeteren, kunnen we een cultuur van productiviteit en samenwerking tussen generaties bevorderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER