Op Android-apparaten kunnen webpagina's nu worden voorgelezen door Chrome
Technologie

Op Android-apparaten kunnen webpagina's nu worden voorgelezen door Chrome

Google heeft een nieuwe functie geïntroduceerd in de Chrome-browser voor Android-apparaten waarmee gebruikers de inhoud van webpagina's kunnen voorlezen. Deze functie omvat bedieningselementen waarmee gebruikers de tekst kunnen pauzeren, terugspoelen of vooruitspoelen terwijl deze wordt gelezen, de afspeelsnelheid kunnen aanpassen en het stemtype kunnen wijzigen. Deze stap van het Amerikaanse technologiebedrijf maakt deel uit van de voortdurende inspanningen om de toegankelijkheid van zijn diensten te verbeteren en gebruikers een betere browse-ervaring te bieden, vergelijkbaar met het luisteren naar een podcast of nummer.

Met de nieuwe functie 'Luister naar deze pagina' in Chrome voor Android-apparaten kunnen gebruikers toegang krijgen tot de inhoud van webpagina's in een voorleesmodus. Gebruikers kunnen de tekst afspelen, pauzeren, terugspoelen of vooruitspoelen, de afspeelsnelheid kiezen, verschillende stemtypes selecteren, tekstmarkering activeren en automatisch scrollen inschakelen voor continu lezen. Deze functie ondersteunt inhoud in twaalf talen, waaronder Spaans, Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Duits, Indonesisch, Japans, Portugees, Russisch, Bengali en Hindi.

Gebruikers kunnen kiezen uit stemopties zoals 'Ruby' met een gemiddelde en warme toon, 'River' met een gemiddelde en rustige toon, 'Field' met een lage en heldere toon en 'Moss' met een lage en rustige toon. Wanneer de functie is geactiveerd, verschijnt onderaan de pagina een speler met een voortgangsbalk, afspeel- en pauzeknoppen, sluitknop en opties om tien seconden vooruit of terug te gaan. De speler geeft de pagina- en websitenaam weer en stelt gebruikers in staat de leessnelheid te verhogen.

Om de voorleesmodus te activeren, kunnen gebruikers eenvoudigweg op de functie 'Luister naar deze pagina' klikken in het browseroptiemenu. Google heeft ook vermeld dat gebruikers kunnen blijven surfen op de huidige website of naar verschillende tabbladen kunnen schakelen terwijl ze naar de tekst luisteren. Deze functie is nu beschikbaar in Chrome voor Android-apparaten met de nieuwe Chrome 125-versie, waardoor surfen op het web toegankelijker en handiger wordt voor gebruikers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER