Oude schuilplaats gevonden in lavabuizen
Technologie

Oude schuilplaats gevonden in lavabuizen

Archeologen hebben tekenen van leven ontdekt in lavabuizen in een grot in de Saoedi-Arabische woestijn, die nog steeds onderdak biedt aan nomaden. Deze grot, ontstaan ​​door lavastroom, vertoont overeenkomsten met grotten die onze voorouders als schuilplaats gebruikten. In de jaren 2030 zal een Amerikaanse basis op de maan voltooid zijn, terwijl China ook zijn eigen basis zal bouwen. Lavabuizen op de bergen van de maan, bekend als lavatunnels, worden beschouwd als potentiële woonruimtes voor astronauten vanwege hun bescherming tegen kosmische straling en beter beheersbare temperaturen.

De lavabuis gevonden in Saoedi-Arabië, bekend als Umm Jirsan, is bestudeerd door Australische archeologen. Deze 1,5 kilometer lange lavabuis, gelegen onder een basaltplateau in het noordwesten van Saoedi-Arabië, heeft dierenbeenderen, stenen werktuigen en aardewerk opgeleverd dat 7.000 tot 10.000 jaar oud is. In de buis zijn rotstekeningen gevonden met afbeeldingen van huisdieren, die inzicht geven in de prehistorie van het Arabische schiereiland.

De ontdekking van de lavabuis in Saoedi-Arabië werpt licht op het verleden van de regio, toen het niet altijd een droge woestijn was, maar meren en weelderige vegetatie had die mensen en dieren uit Afrika aantrokken. Ondanks het barre woestijnklimaat blijft de lavabuis koeler en beschermend en dient hij als bron van schaduw en water voor boeren en herders in het gebied. Door de artefacten in de lavabuis te bestuderen, willen onderzoekers de geschiedenis van de menselijke bewoning in de regio en de interacties tussen mens en milieu gedurende duizenden jaren samenvatten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER